Camilla Grebe: Husdjuret

Malin on ystävineen viettämässä aikaa metsän keskellä olutta juoden, kun hän kauhukseen löytää paikalta lapsen luurangon.

Kahdeksan vuotta myöhemmin Malin on valmistunut poliisiksi ja saa komennuksen takaisin kotipaikkakunnalleen Ormbergiin tutkimaan kyseistä tapausta, joka aikoinaan jäi selvittämättä. Tutkintaryhmässä ovat mukana myös poliisit Manfred Olsson, Peter Lindgren ja Andreas Borg sekä profiloija Hanne Lagerlind-Schön.

Pian tehtävän luonne kuitenkin muuttuu, kun Peter katoaa ja Hanne löydetään harhailemasta metsästä muistinsa menettäneenä. Käy ilmi, että Hanne kärsii muistisairaudesta, jonka takia hänellä on tapana kirjoittaa kaikki tapahtumat ja ajatuksensa muistiin ruskeaan muistikirjaan. Nyt kirja on kateissa, eikä Hanne osaa kertoa, kuinka on metsään joutunut tai missä Peter on.

Paikkakuntalainen poika Jake on sattumalta ollut metsässä samaan aikaan Hannen kanssa. Hän löytääkin muistikirjan, mutta sattuneesta syystä ei palauta sitä poliisille, vaan alkaa lukea Hannen muistiinpanoja alusta alkaen. Näin hän saa sisäpiirin tietoa tutkimuksen vaiheista ja sotkeutuu juttuun vaarallisin seurauksin.

Husdjuret erottuu edukseen dekkarien valtavirrasta. Camilla Grebe on onnistunut kirjoittamaan tiivistunnelmaisen tarina, jossa juoni kehittyy vakuuttavasti ja hahmot on kuvattu kiinnostavasti. Varsinkin Jake ja sisko Melinda ovat sympaattisia karaktäärejä, jotka äidin kuoltua yrittävät pitää pientä perhettä koossa isän luisuessa yhä syvemmälle ongelmiin ja masennukseen.

Myös kylän muu väki on persoonallista ja uskottavaa porukkaa sinnitellessään taantuvassa pikkukunnassa, josta teollisuus ja työpaikat ovat kadonneet jo kauan sitten. Tärkeä osa tarinaa on Malinin side menneisyyteen ja perheeseensä, josta Ormbergissä on jäljellä vielä äiti, täti ja serkku.

Tarina pysyy kiinnostavana koko kirjan ajan, ja lopussa odottaa vielä melkoinen yllätys, joka muuttaa monen henkilön elämän. Camilla Greben aiempia kirjoja löytyy myös suomennettuina, joten oletettavaa on, että tämäkin kirja käännetään myöhemmin suomeksi.

[Stockholm: Wahlström & Widstrand, 2017]

Lisäys 4.6.2018: Ilmestyy suomeksi heinäkuussa nimellä Lemmikki (suom. Sari Kumpulainen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *