Camilla Grebe: Välkommen till Evigheten

Runsaskätisesti palkitun ja lukijoiden arvostaman Camilla Greben uusi rikosromaani käynnistyy sen pitemmittä puheitta. Lykke Andersen on pidätettynä ja häntä epäillään murhasta/taposta. Alussa kertojana on Lykke, ja tunnelma lääkärin tarkastuksessa ja myöhemmin sellissä on välittyy poikkeuksellisen hyvin.

Kun Lykken kuulustelut alkavat, vaatii hän saada puhua Manfred Olssonin kanssa. Koska hän ei suostu puhumaan muille, hälytetään Olsson lomiltaan kuulustelupöydän ääreen. Vaimo Afsaneh ja 4-vuotias tytär Nadja eivät ole loman keskeytymisestä mielissään.

Tarinassa on kolme aikatasoa: nykyhetki jolloin Lykke on pidätettynä, juhannusjuhlat jossa ihminen kuoli, sekä elokuiset rapujuhlat kahdeksan vuotta aiemmin, josta koko hässäkkä sai alkunsa.

Rapujuhlissa on mukana Lykken perhe eli aviomies Gabriel, joka on menestyskirjailija sekä kaksospojat Harry ja David sekä heidän ystävänsä Bonnie. Gabrielin kustantaja Olof Forss on myös juhlissa, kuten myös hänen kustannustoimittajansa Teresa ”Tuss” Schwarz ja agenttinsa Juijje Holm.

Juhlat sujuvat perinteisin menoin ja juhlijat vetäytyvät yöpuulle vasta aamuyön tunteina. Seuraavana aamuna Lykke tekee karmaisevat löydön: Bonnie makaa alastomana ja kuolleena sängyssään. Harry ja David joutuvat epäilyksen alaisiksi, ja juttua tutkiva Manfred Olsson yrittää selvittää kumpi pojista on syyllinen.

Tapaus kääntää Andersenin perheen elämän täysin päälaelleen, eikä mikään ole enää entisensä tämän jälkeen. Lykke syyttää Manfredia poikien manipuloinnista, jonka lopputuloksena on, että kaksosten ennen niin läheiset välit viilenevät hyisiksi.

Vuosia kuluu, ja juhannuksen viettoon saapuu lähes sama porukka. Tuss on tosin vaihtanut työpaikkaa, eikä kuulu enää Gabrielin lähipiiriin. Davidilla puolestaan on tyttöystävä Fanny, joka saapuu joukon jatkoksi. Gabrielin ura kirjailijana on hiipumaan päin, kun uutta mestariteosta ei ole kuulunut. Juhannusillan ja yön aikana tiivistynyt tunnelma ja jännitteet saavuttavat lakipisteen seuraavana aamuna, kun totuus Bonnien kuolemasta selviää.

Camilla Grebe osaa kirjoittaa rikostarinoita, joissa henkilöiden väliset suhteet, lojaliteetit ja ristiriidat on kuvattu hienovaraisen tarkasti. Välkommen till Evigheten on psykologista jännitystä parhaimmillaan.

Kirja ilmestyy suomeksi lokakuussa 2022 nimellä Ajasta ikuisuuteen (suom. Sari Kumpulainen).

[Stockholm: Wahlström & Widstrand, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *