Camilla Läckberg: En bur av guld

Suositun Fjällbacka-sarjan kirjoittaja Camilla Läckberg kokeilee vaihteeksi toisenlaista kerrontaa. En bur av guld (Kultahäkki, suom. Aleksi Milonoff) ei ole dekkari, vaikka tarinassa rikoksia tapahtuukin. Pääosassa on Faye, joka jättää kotikaupunkinsa taakseen ja haluaa muuttaa koko elämänsä kertaheitolla. Hän pääseekin opiskelemaan Kauppakorkeakouluun ja menestyy opinnoissaan hienosti. Faye tapaa kauppiksen tavoitelluimman poikamiehen, aatelista sukua olevan Jack Adelheimin, ja pari alkaa seurustella.

Jackilla on suuret suunnitelmat tulevaisuuden varalle, vain rahoitus puuttuu. Rakastunut Faye lupautuu auttamaan, hän panee omat opintonsa tauolle ja menee töihin mahdollistaakseen, että Jack pääsee alkuun bisneksen teossa. Jackin ja Henrik Bergendahlin firma Compare alkaakin menestyä, ja lopulta ollaan tilanteessa, että Fayen ei tarvitse enää käydä töissä, sillä rahaa on riittämiin ja jää ylikin.

Fayesta tulee kotirouva ja pariskunta saa myös Julienne-tyttären. Fayea vähän harmittaa, että hänen omat opiskelunsa jäivät kesken, varsinkin kun opiskelutoveri ja paras ystävä Chris menestyy itsenäisenä naisena ja yrittäjänä. Elämä Jackin rinnalla on kuitenkin yltäkylläistä ja helppoa, joten Faye keskittyy kodin laittamiseen ja Juliennesta huolehtimiseen.

Mutta kun Fayen kulissimaailma yllättäen romahtaa, hän löytää itsensä pohjalta. Avioeron jälkeen hänellä ei ole rahaa, asemaa eikä kotia. Aikansa tuskasteltuaan Faye herää kuitenkin toimintaan ja alkaa systemaattisesti luoda itselleen uutta elämää ja varallisuutta. Kaiken tarkoituksen on näyttää Jackille ja kostaa kaikkien petettyjen naisten puolesta.

Camilla Läckberg on taitava kirjoittaja, joten kirja etenee sujuvasti. Kosto-teema on kuitenkin melko vastenmielinen, ja tarina herättää paikoitellen ristiriitaisia ajatuksia. Tarinan viihteellinen arvo on kuitenkin korkea, ja juttu toimii lopulta aika hyvin (lievänä) kritiikkinä älyttömälle rahaa palvovalle ulkokultaiselle ja materialistiselle elämäntavalle. Henkilöhahmot eivät juurikaan herätä sympatiaa, vaikka Fayesta haluaisikin pitää. Hänen keinonsa ovat kuitenkin sitä luokkaa, että hirvittää.

[Stockholm: Forum, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *