Camilla Läckberg: Häxan

Häxan (Noita, suom. Outi Menna) on jo kymmenes osa Ruotsin länsirannikolle Fjällbackaan sijoittuvassa dekkarisarjassa, joka on erittäin suosittu myös Suomessa. Sarjassa päähenkilöinä ovat kirjailija Erica Falck ja hänen miehensä Patrik Hedström, joka on poliisi. Tässä uusimmassa tarinassa tapahtumat saavat alkunsa, kun 4-vuotias Linnea katoaa kotinsa maalaistalon pihapiiristä. Laajat etsinnät käynnistetään ympäröivässä maastossa, ja lopulta Linnea löydetäänkin pienen lammen rannalta. Paikka on sama, josta 30 vuotta aiemmin löytyi samaiselta maatilalta kadonnut pikkutyttö Stella.

Stellan murhan tunnustivat aikoinaan lapsenvahtina toimineet tytöt Marie ja Helen, jotka tosin myöhemmin peruivat tunnustuksensa. Alaikäisinä heitä ei tuomittu rikoksesta, mutta tapaus katsottiin selvitetyksi. Nykyisin Marie on Hollywoodissa menestyvä filmitähti, jonka loisto alkaa tosin olla jo hiipumassa. Nyt hän on saapunut takaisin Fjällbackan maisemiin työn merkeissä mukanaan teini-ikäinen Jessie-tytär, joka on jäänyt taka-alalle Marien elämässä elokuvauran takia. Helen sen sijaan asuu yhä seudulla mentyään 18-vuotiaana naimisiin isänsä parhaan ystävän Jamesin kanssa. Helen on avioliitossaan kovin alistetussa asemassa, ja myös poika Sam saa osansa Jamesin tiukoista kasvatusperiaatteista.

Linnean kuolemaa tutkittaessa löytyy mahdollisia syyllisiä enemmän kuin tarpeeksi. Mikä osuus hänen vanhemmillaan on tapahtumiin? Myös Marie ja Helen joutuvat jälleen epäilyksenalaisiksi. Osa paikallisista asukkaista pitää sen sijaan syyllisinä Syyriasta tulleita pakolaisia, jotka olivat mukana etsintäjoukoissa ja paikallistivat ruumiin. Pakolaisten asuttama talo joutuu tuhopolton kohteeksi traagisin seurauksin.

Toisena juonena kirjassa seurataan 1600-luvulla eläneen Elinin elämää. Miehensä kuoltua hän muuttaa tyttärensä Märtan kanssa sisarensa Brittan ja tämän pappismiehen Prebenin luo. Elämä pappilassa piikana ei ole herkkua, ja lopulta tapahtumat johtavat siihen pisteeseen, että ilkeämielinen Britta syyttää Eliniä noidaksi. Myös Preben kääntää selkänsä Elinille ja tämä joutuu kohtaamaa syytökset.

Se miten Elinin tarina liittyy nykypäivään paljastuu vasta aivan kirjan lopussa. Kirjailijan ratkaisu tuntuu melko kylmäävältä ja jää mieltä vaivaamaan.

[Stockholm: Forum, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *