Camilla Sten: Staden

Eräänä päivänä pienen ja syrjäisen kaivoskaupungin Silvertjärnin asukkaista on jäljellä vain vastasyntynyt vauva ja erään naisen hengiltä kivitetty ruumis. Koko muu väestö on hävinnyt jälkiä jättämättä, ja Silvertjärn muuttuu aavekaupungiksi.

Dramaattisista tapahtumista on kulunut 60 vuotta, kun aloitteleva dokumenttiohjaaja Alice suunnittelee projektia aiheesta. Idea on syntynyt vuosien varrella, kun hän on kuullut Silvertjärnin tarinaa isoäidiltään Margarethalta, joka asui tapahtuma-aikaan jo Tukholmassa. Sen sijaan Margarethan vanhemmat, äiti Elsa ja isä Staffan sekä pikkusisko Aina katosivat muiden kaupungin asukkaiden joukossa.

Alice suuntaa Silvertjärniin tutkimaan mahdollisia kuvauspaikkoja ja työstämään projektin esittelymateriaalia, jolla hän toivoo voivansa hankkia tulevalle dokumentille rahoitusta. Mukaan reissuun lähtee Tone, jolla myös on vahvat siteet kaupunkiin. Heidän lisäkseen tiimissä on tekniikasta vastaava Robert, kuvaaja Emmy sekä Alicen ystävä Max, joka on mukana rahoittajan roolissa.

Kuuden päivän mittaiseksi suunniteltu tutkimusmatka alkaa, ja kuusikko löytää itsensä syvältä metsän keskeltä kaukana kaikesta sivistyksestä. Kännykkäkenttää ei ole, ja lähimmälle isommalle tielle on kymmenien kilometrien matka.

Keväinen Silvertjärn on aavemainen ja epätodellinen paikka. Kaikki talot seisovat paikoillaan, mutta luonto on vallannut tiet ja kadut. Leiripaikka löytyy kaupungin torin laidalta, jonne ryhmä perustaa tukikohdan ja ryhtyy työhön.

Varsin pian käy selväksi, että homma ei suju aivan niin kuin oli suunniteltu. Tone loukkaa vakavasti jalkansa ja katoaa. Muut etsivät häntä kuumeisesti, mutta ilman tulosta. Pian tämän jälkeen räjähtää ryhmän pakettiauto ja suuri osa tarvikkeista tuhoutuu. Todelliseksi painajaiseksi tilanne muuttuu, kun yksi ryhmän jäsenistä kuolee. Tästä alkaa ankara ja pelottava henkiinjäämistaistelu.

Nykyhetkeen sijoittuvan juonen lisäksi kirjassa seurataan tapahtumia, jotka edelsivät kohtalokasta päivää 60 vuotta aikaisemmin. Silvertjärniin saapuu uusi karismaattinen pastori Mattias, joka saa lähes koko kaupungin valtaansa. Tapahtumien etenemistä seurataan myös Ainan Margarethalle lähettämien kirjeiden kautta.

Staden on tarina, jossa piilevä pahaenteisyys räjähtää silmille todelliseksi peloksi ja kauhuksi. Tunnelma on tiivis ja uhkaava alusta alkaen, ja vire pysyy korkealla koko kirjan ajan. Camilla Sten kuvaa taidokkaasti ja vähäeleisesti pienen kaivoskaupungin kohtalonhetkiä, kun ainoa todellinen elinehto eli kaivos päätetään sulkea. Tähän saumaan iskee pastori Mattias, joka ottaa tilanteen haltuunsa ja ajaa Silvertjärnin vääjäämättä kohti tuhoa.

Kirjan suomennos Kadonnut kylä (suom. Jänis Louhivuori ja Risto K. Träff) ilmestyy keväällä 2020.

[Stockholm: Norstedts, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *