Carl-Johan Vallgren & Mikael Persbrandt: Så som jag minns det

Kirjailija Carl-Johan Vallgren on kirjoittanut onnistuneen ja selkeän tilityksen näyttelijä Mikael Persbrandtin lievästi sanoen sekavasta elämästä, josta ei ole päihteitä ja juhlimista puuttunut. Hän onkin koheltamisensa takia joutunut elämään melkoisessa lööppijulkisuudessa (Ruotsissa).

Vakavista päihdeongelmistaan huolimatta Persbrandt on tehnyt mittavan uran kotimaansa teatterilavoilla . Hän on myös kansainvälisesti tunnettu elokuvanäyttelijä, jonka tv-ura alkoi Rederiet -sarjassa (Varustamo). Persbrandtilla ei ole näyttelijän koulutusta, vaan hän aloitti statistina Tukholman arvostetussa Dramaten -teatterissa ja sai vähitellen mahdollisuuksia kehittää taitojaan myös näyttelijänä.

Kirjassa Persbrandt kertoo elämästään lapsuudesta alkaen. Tarina ei etene aina kronologisessa järjestyksessä, mutta se ei silti tunnu sekavalta tai hyppelehtivältä, vaan lukijan mielenkiinto säilyy koko pitkän kirjan ajan. Så som jag minns det on rehellisen tuntuinen ja rohkea elämänkerta erikoislaatuisesta ihmisestä, jonka tolkuttomalle käytökselle löytyy lopulta selitys ja hoito.

Kirjaa lukiessa kannattaa kuitenkin pitää mielessä Mikael Persbrandtin huomautus, että kerrotut tapahtumat antavat hänen elämästään vinoutuneen kuvan, sillä hänen ja läheistensä elämässä on ollut myös paljon seesteistä ja rauhallista aikaa, joka tässä elämänkerrassa ei nouse esiin.

Tämä kirja on myös suomennettu (Heikki Eskelinen) nimellä Mikael Persbrandt: muistini mukaan.

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *