Carolina Neurath: Fartblinda

Journalisti Beatrice Farkas alkaa tutkia vihjettä, jonka mukaan Stockholmsbanken on vääristellyt arvopaperikaupan tulostietojaan ja näin syyllistynyt kirjanpitorikokseen, jonka vaikutukset voivat olla katastrofaaliset. Pankin hallituksen puheenjohtaja Otto Rehnskiöld ja toimitusjohtaja Peder af Rooth (alkuperäiseltä nimeltään Larsson) yrittävät pitää kulisseja pystyssä, mutta huomaavat kohta pankin joutuneen finanssivalvontaviranomaisen tutkinnan kohteeksi.

Pian käy selväksi, että pankin toiminnassa on epäselvyyksiä ja se menettää toimilupansa. Pankkia uhkaa konkurssi, ellei pelastusta eli ostajaa löydy nopeasti. Henkilökunnan keskuudessa alkaa paniikki nousta, sillä moni heistä on itsekin sijoittanut suuria summia pankin heille tarjoamaan joukkovelkakirjalainaan.

Fartblinda on jännittävä ja kekseliäs romaani rahasta ja vallasta. Kirja on kiinnostava, vaikka ei tuntisikaan pankkimaailmaa. Neurath lähestyy aihetta kirjan henkilöiden kautta, ja tarinassa on sopivassa määrin mukana heidän yksityiselämäänsä. Sujuva kerronta avaa riittävästi finanssialan koukeroita, joten juonessa pysyy hyvin mukana.

Carolina Neurath on taustaltaan taloustoimittaja ja tämän esikoisromaanin perusteella hänellä riittää lahjakkuutta myös fiktion kirjoittamiseen. Häneltä on ilmestynyt tänä vuonna toinen romaani Gränslösa, jossa Beatrice Farkas jatkaa tutkivaa journalismiaan.

[Stockholm: Piratförlaget, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *