Carolina Neurath: Fråga aldrig om Marianne

Finanssimaailmaan sijoittuvista laadukkaista rikoskirjoistaan tunnettu Carolina Neurath on kirjoittanut tositapahtumiin perustuvan kirjan omasta suvustaan. Päähenkilönä on Neurathin isoäidin sisar Ingrid, jonka erikoinen elämä on askarruttanut kirjailijan mieltä jo pienestä pitäen. 9-vuotiaalle Carolinalle selviää, että Ingridillä on ollut lapsi, Marianne. Mariannen kuolema on kuitenkin suvussa vaiettu salaisuus, josta ei lapsille kerrota.

Aikanaan Neurathille viimein paljastuu yksityiskohdat Mariannen elämästä ja kuolemasta. Tässä kirjassa hän kertoo Ingridin ja Mariannen tarinan.

Ingrid kaipaa jo lapsena toisenlaista elämää kuin mitä 1930 ja -40 -lukujen Ruotsin maaseutu voi asukkailleen tarjota. Hän muuttaa sukulaisten luo pääkaupunkiin, jossa hän menee naimisiin ja haaveilee perheestä. Avioliitto jää kuitenkin lyhytaikaiseksi, ja Ingrid seuraa unelmaansa Pariisiin.

Ranskassa hän kohtaa uuden miehen, Pierren. Pierren kanssa hän muuttaa Pariisin ulkopuolelle Dolloniin, ja toivottu lapsi Marianne syntyy vuonna 1963. Avioliitto ja perhe-elämä eivät kuitenkaan suju haaveiden mukaan, kodissa riidellään ja raivotaan ja Marianne saa kokea myös fyysistä kurinpitoa.

Tilanne ryöstäytyy käsistä, kun Pierre löytää uuden naisen ja haluaa erota. Ingrid menettää elämänhalunsa ja päätyy lopulta järkyttävään ratkaisuun, jonka johdosta Mariannen elämä päättyy vain 16-vuotiaana. Vuonna 1986 Ingrid palaa Ruotsiin kärsittyään seitsemän vuoden vankeusrangaistuksen. Kotimaassaan Ingrid elää vielä yli 30 vuotta suvun erikoisena tätinä, jota lapsen saavat hieman varoa.

Fråga aldrig om Marianne on hienosti kirjoitettu perhetarina, joka ei peittele vaikeita ja kiistanalaisia asioita. Ymmärrystä riittää myös Ingridille, jonka rikosta on vaikea käsittää.

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *