Carolina Neurath: Gränslösa

Gustaf Ramstedt on menestyvä liikemies, joka johtaa rahoitusfirma Kritania yhdessä ystävänsä Pierren kanssa. Yhtiö saa kuitenkin kovaa kritiikkiä ja arvostelua tyytymättömien asiakkaiden ja heidän omaistensa taholta. Kritanin toimintaperiaate kun on lainata rahaa ihmisille, jotka eivät ole muiden lainoittajien silmissä luottokelpoisia. Kritanilla on myös tapana muuttaa lainaehtoja ja nostaa korkoja niin, että asiakkaat eivät pysty maksamaan luottoaan takaisin, vaan ajautuvat yhä syvemmälle velkakierteeseen.

Gustaf lähtee treffeille somessa tapaamansa Marika Essesvärdin kanssa. Illan jälkeen Gustaf kuitenkin katoaa, ja pian käy ilmi, että hänet on kidnapattu muhkeiden lunnasrahojen toivossa.

Toimittaja Beatrice Fargas alkaa tutkia huhua, että Kritan olisi siirtämässä toimintaansa Maltalle välttääkseen verojen maksun Ruotsiin. Maltalta käsin firma voisi myös kiertää ruotsalaisia lakeja ja mainostaa lainatoimintaansa suoraan pulaan joutuneille ongelmapelaajille netin pelisivuilla. Beatrice saa myös vihjeen, että Pierre olisi sekaantunut Gustafin sieppaamiseen.

Carolina Neurath on piristävä poikkeus ruotsalaisessa rikoskirjallisuudessa, sillä hänen tarinansa sijoittuvat harvemmin kuvattuun yritysmaailmaan. Hän kirjoittaa taitavasti ja asiantuntevasti rahamaailman ihmisistä ja talouden toiminnasta. Neurathilta on aiemmin ilmestynyt kirja Fartblinda, jossa Beatrice Fargas tutkii pankkitoimintaa.

[Stockholm: Piratförlaget, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *