Carolina Setterwall: Allt blir bra

”Kaikki kääntyy vielä hyväksi.” Näin vakuuttavat Mary ja John lapsilleen Fredrikalle ja Victorille, kun avioero on tosiasia. Eroaminen tapahtuu Maryn aloitteesta, sillä hän tyytymätön elämäänsä, eikä Johnkaan enää säväytä entiseen malliin. Mary jättää perheen omakotitaloon asumaan ja muuttaa pois. Hänen uusi asuntonsa on pieni kaksio lähellä vanhaa kotia, joten lapset voivat helposti viettää aikaa myös äitinsä kanssa.

Kaikki ei kuitenkaan suju aivan niin kuin Mary on suunnitellut. Oma vapaus ei tunnukaan niin hyvältä kuin hän oli kuvitellut. Lapsia on kova ikävä, mutta tapaamisia ei järjesty niin usein kuin Mary haluaisi. Lisäksi John löytää uuden naisen, kun Mary puolestaan joutuu tyytymään salasuhteeseen naimisissa olevan kollegan kanssa.

Kun suhde tulee ilmi työpaikalla lentoyhtiössä, on vaihtoehtoina irtisanoutua tai siirtyä työskentelemään pääkonttoriin Kööpenhaminaan. Mary päättää muuttaa Tanskaan, ja siellä vierähtääkin viisi seuraavaa vuotta.

Paluu Ruotsiin ei ole helppo. John elää uuden partnerinsa Jeannetten ja lasten kanssa unelmaelämää hevostilalla, eikä Marylle enää tunnu löytyvän roolia Fredrikan ja Victorin elämässä.

Allt blir bra on erittäin hyvä kirja, tarina soljuu eteenpäin, ja henkilöhahmot ovat moniulotteisia ja taitavasti kuvattuja. Tarinan tapahtumat alkavat 80- ja 90-lukujen vaihteesta, jonka ajankuva välittyy sopivan hienovaraisesti. Tunnelma on pohjimmiltaan surullinen, ja vaikka loppukaan ei varsinaisesti ole onnellinen, on siinä kuitenkin toivoa, että kaikki vielä kääntyisi hyväksi.

Kannattaa lukea myös Carolina Setterwallin ensimmäinen erinomainen kirja Låt oss hoppas på det bästa (Toivotaan parasta).

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *