Caroline Cederquist: Jag andas, alltså finns jag

Kirjan alussa toimittaja Caroline Cederquist saapuu monen vuoden tauon jälkeen tapaamaan kuolevaa isäänsä. Tapaamisen tunnelma ja Carolinen tunteet saavat selityksen, kun tarinassa palataan hänen lapsuuteensa, joka oli pienelle tytölle turvaton ja tasapainoton.

Perheen kuudesta lapsesta nuorimpana hän on ainoa Britt-äidin ja Nils-isän yhteinen, vanhemmat lapset ovat pariskunnan aiemmista liitoista. Koko perhe kärsii Nilsin aina vain pahenevasta alkoholiongelmasta ja vanhempien jatkuvasta riitelystä, joka on myös fyysistä. Caroline joutuu myös Nilsin seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi, eikä Brittistä ole asiaan puuttumaan.

Britt kärsii jonkinlaisesta luonnehäiriöstä, hän on hyvin itsekeskeinen ja vaatii huomiota myös lapsiltaan sen sijaan, että itse antaisi näille lohtua tai turvaa. Yksi toisensa jälkeen muuttavat Carolinen sisarukset pois traumaattisista kotiolosuhteista, kunnes jäljellä on vain Lena-sisko, joka onkin Carolinen tuki ja turva.

Kun Britt ja Nils vihdoin eroavat, joutuu Caroline erilleen Lenasta, joka jää isänsä luo asumaan Brittin ja Carolinen muuttaessa muualle. Elämä ei eron myötä käy sen helpommaksi, Caroline joutuu edelleen vierailemaan isänsä luona, vaikka paikka ei ole turvallinen. Tosin ei tyttö Brittin luonakaan saa tarvitsemaansa huolenpitoa, sillä Britt rakastuu kerta toisensa jälkeen ja omistautuu vaihtuville miesystävilleen.

Teini-ikäisenä Caroline on hukassa ja hämmentynyt. Hän joutuu vaihtamaan koulua useamman kerran ajauduttuaan suhteeseen opettajan kanssa. Elämä on epätoivoista poukkoilua, mutta jotenkin hän kuitenkin selviää kaikesta ja saa aikuistuttuaan asiansa järjestykseen ja löytää oman tiensä.

Kirja on suora ja sensuroimaton tilinteko huonosta vanhemmuudesta ja lapsista, jotka joutuvat pelkäämään ja pettymään kerta toisensa jälkeen. Jag andas, alltså finns jag on paikoin melko rankkaa luettavaa, mutta tieto Carolinen selviytymisestä helpottaa ahdistusta ja turhatumista. Caroline Cederquist kirjoittaa toimittajan varmuudella ja sensuroimatta. Kirja on hämmästyttävän rehellinen ja suora ilman katkeruutta tai itsesääliä.

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *