Caroline Engvall: Blodskam

Sofia matkustaa Thaimaahan yhdessä miehensä Mattiaksen ja lasten Smillan ja Ludvigin kanssa uutta vuotta viettämään. Mukaan reissuun lähtevät myös Sofian sisko Elizabeth sekä äiti Britta. Matkan tarkoituksena on olla uusi alku koko perheen elämässä. Sofialla ja Mattiaksella on ollut vaikeuksia suhteessaan, sillä Mattiasta on syytetty seksuaalisesta häirinnästä. Sofia kärsii masennuksesta ja käy terapeutilla purkamassa tuntojaan.

Matkasta muodostuu painajainen, sillä Sofia hukkuu uintireissulla. Tapausta pidetään onnettomuutena, mutta myös itsemurhan mahdollisuus on olemassa. Lukija tietää enemmän, Sofia on oikeasti henkirikoksen uhri.

Kotona Tukholmassa Elizabeth ja Mattias yrittävät jatkaa elämäänsä ilman Sofiaa. Britta palaa välittömästi kotikonnuilleen Ormvatteniin, jonne tarinassa palataan muutenkin takaumien muodossa. Brittan elämänvaiheet taustoittavat nykyhetken tapahtumia, ja menneisyydestä löytyy lopulta myös motiivi Sofian murhaan.

Sitä ennen kuolee toinenkin henkilö, ja Elizabeth alkaa pelätä omankin henkensä puolesta.

Kirjan piinaavaa ja ahdistavaa tunnelmaa ruokkivat vanhat salaisuudet ja menneisyyden pahuudet. Sofian pahoinvointi on tuskallista seurattavaa, eikä Brittan vaiteliaisuus ainakaan ilmapiiriä paranna. Elizabeth pohtii omia valintojaan, eikä osaa oiken löytää sopivaa suuntaa elämälleen.

[Stockholm: Forum, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *