Caroline Engvall: Dockleken

Ulrika Stenhammarin ja Lovisa Lingin parisuhde on vaikeuksissa. Ulrika huomaa olevansa raskaana erään baari-illan seurauksena. Se on fakta, jota on vaikea Lovisalle selittää. Stressiä lisää naapurissa tapahtunut julkkispsykologi Amelia Ekdahlin murha, jota Ulrika ryhtyy selvittämään. Toimittajana työskentelevä Lovisa puolestaan tekee juttua tapauksesta. Pakkaa sekoittaa myös lehden toimitukseen ilmestynyt harjoittelija Rebecca, jolle Lovisan on määrä toimia tutorina.

Amelian raa’asta murhasta epäillään ensin hänen miestään Olaa, mutta pian löytyy tapettuna eläkeikää lähestyvä sairaanhoitaja Ing-Marie Hell, jolla ei tunnu olevan yhteyttä ensimmäiseen uhriin. Tapausten taustalla vaikuttaa kuitenkin olevan sama tekijä, sillä tekotapa on sama ja molemmille rikospaikoille on jätetty vanha posliininukke. Tutkintaa suorittavat poliisit Ulrika, Janne Sundmark, Jonas Jansson ja tekninen tutkija Anna Vintertid etsivät kuumeisesti uhrien välistä linkkiä, jotta pääsisivät tutkimuksissa eteenpäin.

Surmatöihin johtanut surullinen tarina alkaa vuonna 1962, jolloin 10-vuotias Sten tykkää leikkiä nukeilla, jotka hän on saanut nukketehtaassa työskentelevältä äidiltään Teijalta. Pappis-isä Arne ei voi moista sairaalloista käytöstä sietää, ja Sten saa tuntea isän raivon nahoissaan. Sitten nukketuotanto siirretään Etelä-Eurooppaan ja Björkslättin nukketehdas suljetaan. Pian tämän jälkeen kuolee Teija. Arne tappaa itsensä.

Aikuistuttuaan Stenistä tulee isänsä lailla pappi ja hän avioituu Ing-Marien kanssa. Pariskunta saa yhden tyttären, Gabriellan. Aikanaan Gabriella ja miehensä Johan saavat kolme lasta: Angelican, Majan ja Sebastianin. Suru ja murhe seuraa Hellin sukua, sillä Maja kuolee pienenä väkivaltaisesti veljensä Sebastianin käsissä ja perhe hajoaa. Angelica tekee myös oman ratkaisunsa ja lavastaa teini-ikäisenä itsemurhansa. Hänen oletetaan hypänneen mereen ruotsinlaivalta. Gabriella päätyy laitoshoitoon.

Nämä vuosikymmenten kuluessa tapahtuneet ikävät asiat saavat vihdoin päätepisteen, kun tappaja lähtee hakemaan oikeutta ja kostoa.

Dockleken on Caroline Engvallin kolmas kirja, jossa pääosissa ovat Ulrika Stenhammar ja Lovisa Ling. Teema on sama kuin sarjan edellisissäkin osissa eli lapsiin ja nuoriin kohdistuva hyväksikäyttö. Tässä tapauksessa uhka ei tule ulkopuolelta, vaan paikasta, jonka pitäisi olla turvapaikka ilman pelkoa ja tuskaa.

[Stockholm: Southside Stories, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *