Catrin Ormestad: Det nionde brevet

det nionde brevet

Det nionde brevet on maaginen kertomus luopumisesta ja pettymyksestä. Se on myös hillitty kunnianosoitus maaseudun ihmisille ja elämäntavalle, joka on jo kadonnut.

Kesällä 2005 Juliana saapuu isoäitinsä Lea Höjerin hautajaisiin usean Intiassa vietetyn vuoden jälkeen. Kotona Gräsön saarella Ruotsin itärannikolla odottaa isä Walter, joka on asunut tilalla koko ikänsä äitinsä Lean kanssa. Julianan äiti Maud ei koskaan kotiutunut saarelle, joten Juliana asui lapsuutensa Maudin kanssa mantereen puolella ja vietti vain kesät Walterin ja Lean luona. Hautajaisten aikaan saarelle saapuu myös salaperäinen Orlando, joka jää telttailemaan Walterin maille.

Äitinsä papereita tutkiessaan Walter löytää kirjeitä, jotka Lea on kirjoittanut tyttärelleen Ellylle 1950-luvulla, mutta jotka Elly on palauttanut lähettäjälle avaamatta niitä. Tarinan toinen puoli tapahtuukin kesällä 1955, jolloin mustalaisseurue saapuu Gräsöhön ja sekoittaa kyläläisten elämän. Tapahtumat kärjistyvät juhannusyönä, ja niiden seurauksena Elly menettää kihlattunsa Oswaldin ja lähtee pois, samoin Walter joutuu luopumaan tytöstä, johon on rakastunut.

Menneisyyden salaisuuksien paljastuminen auttaa Julianaa ymmärtämään isäänsä ja myös itseään.

Hienosti kirjoitettu romaani pitää otteessaan niin, että lukiessa unohdin lukevani kirjaa ja luulin eläväni tätä tarinaa. Det nionde brevet on vahva ja kaunis kuin veden siloittama pieni kivi.

[Stockholm: Wahlström & Widstrand, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *