Cecilia Sahlström: Pojkarna

Koulun pihalta löytyy ammuttu 15-vuotias poika, Axel Andersson. Rikos ratkeaa nopeasti, sillä Axelin kaveripiiriin kuuluva Melker Bartholdsson tunnustaa tappaneensa hänet. Kuulusteluissa Melker ei kuitenkaan suostu kertomaan mitään syytä teolleen.

Poliisit Torsten Venngren, Sara Wallén ja Malva Gran alkavat tutkia Melkerin ja Axelin toimia sekä samaan porukkaan kuuluvia poikia Aronia ja Chrisiä. Hitaasti mutta varmasti tutkinta tunkeutuu teinipoikien salattuun maailmaan.

Juttu mutkistuu edelleen, kun Yasmina Singhin raiskattu ja kuoliaaksi kuristettu ruumis löytyy metsiköstä.

Myös lukija pääsee mukaan poikien elämään, joka lävähtää naaman eteen kauhistuttavana ja vihamielisenä. Se on maailma, jossa nuorten miesten mielet täyttää porno ja väkivalta. Tällaisen ajattelutavan innoittamina he kiusaavat, häpäisevät ja käyttävät hyväkseen epäonnekkaita tyttöjä, jotka eivät painostettuina voi kertoa tapahtumista kenellekkään.

Pojkarna on hätkähdyttävä kertomus siitä, miten nuorten miesten maailmakuva muovautuu sellaiseksi, että moraalia ei ole, eikä maalaisjärkeä tarvitse käyttää. Tässä maailmassa lapset ja nuoret elävät täysin eri todellisuudessa kuin heidän vanhempansa ja muuta aikuiset. Toivottavasti tässä kuvauksessa on paljon kirjailijan mielikuvitusta ja fiktiota, sillä muu olisi liian pelottavaa ja ahdistavaa.

[Malmö: Bokfabriken, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *