Christian Unge: En del av allt

Christian Unge on lääkäri, joka on kirjottanut dekkareita sekä muistelmateoksen ajastaan Lääkärit ilman rajoja -järjestön palveluksessa. En del av allt on toinen faktakirja, joka on samalla sairauskertomus, kertomus isästä sekä hänen omasta lapsuudestaan. Pääpaino on kuitenkin isän kuolemaan johtaneiden syiden perkaamisessa.

Isä oli lääkäri, jonka vaikutus Christian Ungen elämään ja uravalintaan on selvä. Kirjassa palataan lapsuuteen ja nuoruuteen, mutta juoni ei pääse leviämään, vaan Unge osaa sitoa eri vaiheet ja tapahtumat tiiviisti yhteen.

Kirja on myös oivallinen tietokirja ihmisen maksasta, sen toiminnasta ja toimimattomuudesta. Isän alkoholinkäyttö on vuosikausia reipasta, mutta kukaan ei tohdi siihen puuttua. Christian tosin yrittää veljensä kanssa kertoa huolensa isälleen, joka kuunteleekin ymmärtäväisenä. Mitään muutosta asian suhteen ei kuitenkaan tapahdu, eikä siitä sen koomin puhuta.

Christian Unge on taipuvainen anteeksi antamaan isälleen kaiken, mutta on itseään kohtaan kriittinen ja tuntee syyllisyyttä siitä, ettei itsekin lääkärinä osannut auttaa isäänsä terveempään ja pidempään elämään.

[Stockholm: Mondial, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *