Christian Unge: Ett litet korn av sanning

Sairaalatrilleri Ett litet korn av sanning on toinen osa Tekla Berg -sarjassa. Ensimmäistä osaa (Går genom vatten, går genom elden; Läpi veden, läpi tulen, suom. Anu Heino) en ole lukenut, mutta Christian Ungen omasta lääkärintyöstään kertova muistelmakirja on esitelty tässä.

Tekla on tukholmalaisessa Nobel-sairaalassa työskentelevä akuuttilääkäri, jolle työ on kaikki kaikessa eikä vapaa-aikaa juuri ole. Työhyvinvointi on vähän niin ja näin, sillä hän puskee vuorosta toiseen laittomien piristeiden ja energiajuoman voimalla. Muutenkaan Tekla ei ole kovin sympaattinen henkilö, hahmo tuntuu melkeinpä liian kärjistetyltä ja yksiuloitteiselta. Teklan supervoima on valokuvamuisti, jota hän käyttää näppärästi hyväkseen kinkkisissä hoitotilanteissa.

Tapahtumat saavat alkunsa auto-onnettomuudesta, jossa kaksi jalankulkijaa loukkaantuu, toinen vakavasti ja toinen lievästi. Autoilija pakenee paikalta. Sairaalassa Tekla kollegoineen tekee kaikkensa, että vaikeasti loukkaantunut mies selviäisi hengissä. Potilas pelastuu nippa nappa takaisin elävien kirjoihin, mutta hänen henkensä ei suinkaan ole turvassa edes tehohoito-olosuhteissa.

Sairaalan käytävillä harhailee nainen lapsen kanssa. Heidän tarinaansa avataan vähitellen toisessa juonikuviossa, joka lopulta yhdistyy teholla makaavan miehen tarinaan.

Nobel-sairaalaan on palkattu tähtikirurgi Klas Nyström, jonka tarkoituksena on aloittaa maksansiirtotoiminta sairaalassa. Tekla ottaa välittömästi yhteen Nyströmin kanssa, eivätkä kaikki muutkaan ole kovin innostuneita moisista suunnitelmista. Sairaalan johtajalla Monica Carlssonilla on paljon muitakin kehittämisideoita, kuten sairaalan yksityistäminen.

Auto-onnettomuuspotilaan kohtalo saa Teklan kiinnostumaan ja hän aktivoituu selvittelemään mitä salaperäisen keissin takana piilee. Myös Monica Carlsson joutuu kohtaamaan terveydenhuollon potilaan näkökulmasta, kun hän sairastuu outoon tautiin.

Kirjassa on kova vauhti päällä, ja venäläisen Julijan elämäntarina tuo juonenkehittelyyn kiinnostavaa sisältöä. Ilmestyy suomeksi nimellä Totuuden siemen (suom. Anu Heino) helmikuussa 2022.

[Stockholm: Norstedts, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *