Christian Unge: Har jag en dålig dag kanske någon dör

Christian Unge on kirjailija ja lääkäri, joka on toiminut Lääkärit ilman rajoja -järjestön tehtävissä Burundissa ja Kongossa. Tämän lisäksi hän on tehnyt AIDS-tutkimusta Keniassa sekä työskennellyt lääkärinä eri sairaaloissa Ruotsissa. Näistä kokemuksistaan hän kertoo tässä kirjassa.

Christian Unge tuo selkeästi esiin sen järkyttävän kuilun, joka vallitsee rikkaiden länsimaalaisten ja köyhien kehitysmaiden asukkaiden terveydenhuollossa. Burundissa 12-vuotias kuolee pian sairastuttuaan diabetekseen, koska mahdollisuutta insuliinihoitoon ei ole. Ruotsissa samaan tautiin sairastunut parikymppinen huokaisee helpotuksesta diagnoosin kuultuaan, koska ”se ei sitten ollutkaan mitään vakavaa”.

Unge ottaa myös kantaa rokotusten puolesta, eivätkä niistä kieltäytyvät länsimaalaiset saa ymmärrystä. Hän pitää etuoikeutettuja rokotusvastustajia ylimielisinä ja itsekkäinä, joilla on pienestä tartuntariskistä johtuen varaa olla piittaamatta rokotuksia puoltavasta vahvasta tieteellisestä näytöstä.

Vastuu on kuitenkin suurempi kuin vain omasta lapsesta: kaikki pitäisi rokottaa, jotta yksikään ei sairastuisi. Monet kehittyneissä maissa rokotuksilla hallintaan saadut taudit tappavat kehitysmaissa yhä vuosittain suuren määrän lapsia, joilla ei ole mitään mahdollisuutta saada yleisiä rokotteita.

Christian Unge kirjoittaa toden tuntuista tekstiä ja jakaa paljon tietoa. Kirja myös herättää lukijan ajattelemaan maailmaa ja ihmisyyttä laajemmin kuin vain oman elinympäristönsä mittakaavassa.

[Stockholm: Norstedts, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *