Christian Wass: Invalido

Invalido

Christian Wassin elämä muuttaa täydellisesti suuntaa sinä hetkenä, kun hän sukeltaa epäonnisesti pää edellä pohjaan. Kaularangan nikama murtuu ja seurauksena on neliraajahalvaus. Kaikki opiskelua ja koko tulevaisuutta koskevat suunnitelmat pitää laittaa jäähylle. Wass oli tapahtuman aikaan vuonna 1992 20-vuotias. Kirja on ilmestynyt ensimmäisen kerran vuonna 2012.

Onnettomuuden tapahduttua hän kuvaa yksityiskohtaisesti tuntemuksiaan ja tapahtumia aina itse sukelluksesta ja ambulanssin odottelusta lähtien. Myös ensihetket sairaalassa on kerrottu tarkasti. Aikaa on kulunut 20 vuotta, joten hieman ihmetyttää, miten hän voi niin tarkasti muistaa tapahtumat, varsinkin kun tilanne on varmasti ollut pelottava ja sekava. Loppusanoissa Wass kirjoittaakin, että hänen versionsa voi erota muiden ihmisten kokemuksista koskien samaa asiaa, ja että tämä kertomus on hänen muistikuvansa tapahtumista ja tunteista.

Invalido on perusteellinen, ehkä jopa hieman liiankin monitahoinen kertomus Wassin elämästä ja vaikeuksista, joita hänen vammansa aiheuttaa. Kirjassa on kuitenkin positiivinen perusasenne, ja Wass kykeneekin elämässään saavuttamaan paljon esteistä huolimatta. Hän opiskelee kauppatieteitä, valmistuu ekonomiksi ja hankkii työpaikan pankista ja myöhemmin vakuutusalalta.

Kirja on sujuvaa luettavaa, vaikka Wass jää paikoitellen kertomaan jotain tapahtumaa turhan laveasti, tästä esimerkkinä muutamat baari-illat. Pitkin kirjaa hän palaa myös useaan otteeseen lapsuudenaikaisiin tapahtumiin, jotka eivät varsinaisesti liity mitenkään hänen myöhempään elämäänsä. Teos on kuitenkin mielenkiintoinen katsaus hieman toisenlaiseen elämään ja herättää ajattelemaan millaisten sattumien varassa meidän itse kunkin elämä todellisuudessa on.

[Helsingborg: Hoi Förlag, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *