Christina Erikson: Den trettonde lärjungen

Poliisin erikoisryhmä Tukholmasta saapuu Smålandin Oskarshamniin selvittelemään tapausta, jossa verinen ja sekava mies saapuu paikalliselle poliisiasemalle. Mies on fyysisesti kunnossa, mutta hänet toimitetaan psykiatriseen hoitoon, koska hän ei pysty kertomaan, mitä on tapahtunut.

Hautausmaan työntekijä löytää paikalle kuulumattoman ruumiin ja lompakon haudankaivuutöiden yhteydessä. Elias Svenssonin johtama tiimi alkaa selvitellä, onko ruumiilla yhteyksiä veriseen mieheen ja mikä on lompakon omistajan rooli.

Vähitellen jäljet johtavat jonkinlaiseen hyvinvointi- ja kuntoutuskeskukseen, jonka monipuolinen asiakaskunta koostuu niin seurapiirihenkilöistä kuin yhteiskunnan huonompiosaisista jäsenistäkin. Vila Källa -terveyskotia johtaa muuan Douglas Levander, jonka toiminta ja taustat eivät täysin kestä päivänvaloa.

Tutkimuksissa on jälleen apuna myös kirjailija Cornelia Lind, jonka omakohtaiset kokemukset psykopaattisen ex-miehensä Jimmyn kanssa antavat hänelle sellaista tietoa ja taitoa, jotka auttavat tekijän profiloinnissa. Cornelialla on edelleen ongelmia yksityiselämän puolella, koska Jimmy ei ole aikeissakaan jättää häntä ja lapsia rauhaan, vaan säälimättä häiriköi ja kiusaa ex-perhettään.

Tarinan toinen aikataso seuraa elämää 1980-luvulla eräässä eristäytyneessä perheessä, jonne syntyy kaksoset, jotka ovat perheen kahdestoista ja kolmastoista lapsi. Toinen kaksosista, Nils on ”ylimääräinen” ja joutuu pienestä pitäen kokemaan kovia julman isänsä ja alistuvan äitinsä käsissä. Nilsin elämää seurataan myös myöhemmässä vaiheessa vuoden 2005 tietämillä.

Tapahtumien kulisseissa häärii tapansa mukaan myös salaperäinen Forsete, joka on hyvien puolella ja pahiksia vastaan, mutta toimii arvelluttavasti lain ulkopuolella oman käden oikeudella.

Den trettonde lärjungen on Elias Svensson -sarjan kolmas vahvan psykologisesti virittynyt tarina. Ihmisyys nujerretaan pahuudella niin, että lopulta kontrolli pettää tuhoisin seurauksin.

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *