Christina Erikson: Ensamvarg

Ensamvarg on suoraa jatkoa Christina Eriksonin edelliselle kirjalle Din vän Forsete, joka kannattaakin lukea ensin.

Ruotsiin saapuu yksin lapsia ja nuoria sotaa ja riistoa pakoon. Heidän toiveenaan on elää, opiskella ja aikuistua turvassa ja rauhassa. Kaikkien kohdalla tämä toive ei toteudu, vaan osa nuorista päätyy hyväksikäyttäjien kohteiksi. Kohtelu on julmaa, eivätkä kaikki selviä hengissä. Kukaan ei tunnu voivan auttaa, sillä toimintaan on sekaantunut pakolaisten asuntolan henkilökuntaa.

Tätä vyyhteä alkaa selvitellä rikoskomisario Elias Svensson kollegoineen. Yksi poliiseista, Lena Duva, on palannut takaisin töihin traumaattisen kokemuksen jälkeen. Hän menetti tyttärensä murhaajan uhrina. Lenan paluu töihin ei ota sujuakseen, hän karttaa toimiin ryhtymistä ja viettää aikaa paperihommissa itseään votkalla lääkiten.

Omat vaikeutensa on myös kirjailija Cornelia Lindillä, joka viime tarinassa auttoi poliisia psykopaattisen Josef Deckerin kiinni saamisessa. Cornelia itse on ollut naimisissa psykopaatti Jimmyn kanssa ja käy edelleen tämän kanssa oikeutta lapsiensa huoltajuudesta. Jimmyä eivät pariskunnan pojat juuri kiinnosta, mutta sairaan mielensä takia hän yrittää vaikeuttaa Cornelian elämää kaikin mahdollisin tavoin ja käyttää surutta myös lapsia kostonsa välineenä.

Elias Svensson ottaa yhteyttä Corneliaan ja pyytää tältä apua pedofiili- ja murharinkiin kuuluvien ihmisten profiloinnissa ja tunnistamisessa.

Kaiken toiminnan taustalla häärii edelleen myös poliisin vanha ystävä Forsete, joka ei epäröi turvautua suoraan toimintaan silloin, kun poliisin resurssit eivät tunnu riittävän.

Christina Erikson jatkaa Elias Svensson -sarjaa varmalla otteella. Hän kuvaa uskottavasti ja hätkähdyttävästi ihmismielen synkimpiä ja epäinhimillisimpiä puolia. Kirjassa viitataan sopivasti edelliseen tarinaan, joka muistuu helposti mieleen ja tekee uuden tarinan seuraamisesta vaivatonta.

[Stockholm: Albert Bonniers förlag, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.