Cilla & Rolf Börjlind: Fruset guld

Ruotsin Lapissa Arjeplogsissa on tehty ruumislöytö. Lumen sulaessa huomaa poromies Janne Marklund hangessa törröttävän käden ja hälyttää viranomaiset paikalle. Keskusrikospoliisissa (Nationella operativa avdelning) työskentelevä Olivia Rönningin lähetetään rikospaikalle asiaa selvittämään.

Pitkän juna- ja automatkan jälkeen lähestyy Olivia vihdoin kohdetta, mutta loppu matka on taitettava helikopterilla paikan eristäytyneisyyden vuoksi. Paikallinen kopterilentäjä Pekka Karvonen lähtee Olivian kuskiksi. Ennen kuin oikea tunturi saavutetaan joutuu helikopteri matkustajineen huonon säätilan armoille ja menopeli putoaa maahan. Olivia ryömii esiin kopterinhylystä ja löytää Pekan lähistöltä henkihieverissä. Ensiavun jälkeen on Olivian pakko lähteä etsimään apua, sillä maastossa ei ole matkapuhelinkenttää.

Kartan ja kompassin avulla hän löytää usea tunnin vaelluksen jälkeen viimein mökkikylän. Pettymyksekseen joutuu Olivia kuitenkin huomaamaan, että paikka on autio ja avataan vasta riekkojahtikauden käynnistyessä. Olivia ei kuitenkaan ole yksin tunturissa, vaan joutuu tuntemattomien henkilöiden kanssa selkkaukseen, jonka päätteeksi hän saa osuman luodista. Kadonneen kopterin etsinnät tuottavat tulosta, ja Olivia toimitetaan sairaalahoitoon. Hyökkääjät sen sijaan pääsevät pakoon.

Kun tieto Olivian tilanteesta saavuttaa Thaimaassa oleskelevan Tom Stiltonin, ei tämä epäröi, vaan palaa Ruotsiin. Olivian kotiuduttua sairaalasta saa hän johdettavakseen ensimmäisen murhatutkimuksensa: ruumis tunturissa on tunnistettu erääksi Fredrik Kaldmaksi, joka ilmoitettiin kadonneeksi lähes kymmenen vuotta sitten. Olivia saa tiimiinsä poliisit Lisa Hedqvistin ja Bosse Thyrénin. Lisäksi hän haluaa mukaan Tom Stiltonin ja entisen esimiehensä Mette Olsäterin. Eikä ryhmä ole täydellinen ilman Tomin vanhaa ystävää Abbas El-Fassia, joka taas osoittautuu päteväksi mieheksi kenttäolosuhteissa Gambiassa, jonne monimutkaisen tapauksen selvittely lopulta hänet ja Tomin johdattaa.

Fruset guld on samaa huipputason seikkailua ja jännitystä kuin kirjailijaparin aiemmatkin Rönning/Stilton -sarjan kirjat. Tapahtumia on paljon, mutta kokonaisuus pysyy hyvin koossa kovassakin vauhdissa. Tuttujen henkilöhahmojen seurassa juonenkäänteitä on helppo seurata, eikä yli 400 sivuinen toimintapläjäys tunnu yhtään liian pitkältä. Kirjan loppu jättää tarinan auki seuraavaa osaa varten. Kirjan suomennos on tulossa elokuussa 2021: Jäätynyt kulta (suom. Hanni Salovaara).

[Stockholm: Norstedts, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *