Cilla & Rolf Börjlind: Sov du lilla videung

Börjlindin pariskunta ei petä lukijoitaan tälläkään kertaa, Sov du lilla videung (Uinu paju pienoinen, suom. Sirkka-Liisa Sjöblom) jatkaa samalla vakuuttavalla linjalla kuin heidän aikaisemmatkin kirjansa. Mukana ovat taas tutut tekijät Olivia Rönning, Tom Stilton, Mette Olsäter, Abbas el Fassi, Lisa, Bosse, Luna, Muriel, Ronny Redlös, Benseman ja muut.

Muriel tutustuu Tukholman öisillä kaduilla nigerialaiseen tyttöön Folamiin, joka kertoo olevansa pakomatkalla kotimaastaan. Muriel ottaa tytön suojiinsa, mutta heidän yhteiselonsa häiriytyy pahasti, kun Folami joutuu hyökkäyksen uhriksi. Samanaikaisesti kolme nuorta pakolaista kuljetetaan väliaikaiseen majapaikkaan maaseudulle, jossa heille luvataan tuota pikaa myös pysyvämmät asuinpaikat. Heidän asiansa tuntuvat olevan paremmin kuin hyvin kunnes kaksi heistä katoaa hyvästejä jättämättä. Jäljelle jäänyt Akin alkaa epäillä, että jotain on pahasti vialla.

Smoolannista löytyy maahan haudattu pojan ruumis, joka tietää töitä Metelle, Olivialle, Lisalle ja Bosselle. Ruumiin löytöpaikan läheisyydestä löytynyt vihje johdattaa poliisit romanialaisen rikollisliigan jäljille. Tom tarjoaa Metelle asiantuntijapalveluaan ja pian hän suuntaakin Olivian kanssa Bukarestiin. Siellä he tutustuvat kaupungin todelliseen alamaailmaan ja saavat myös kuolleen pojan henkilöllisyyden selville.

Ruotsissa tapon tutkimukset jatkuvat, ja lisää ruumiitakin löytyy. Vähitellen tapauksen koko karmea totuus alkaa hahmottua, kun erilliset johtolangat muodostavat yhtenäisen juonen, joka on taas kerran taitavasti ja jännittävästi rakennettu.

Börjlindien kirjoissa henkilögalleria on erityisen kiinnostava. Tärkeässä roolissa ovat asunnottomat ihmiset, jotka kuvataan yksilöinä erilaisine luonteenpiirteineen, heikkouksineen ja vahvuuksineen. Tavanomaisesta poiketen he eivät ole vain synkkää ja ahdistavaa kaupunkitaustaa, vaan tasavertaisessa asemassa kirjan muiden henkilöiden kanssa.

[Stockholm: Norstedts, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *