Emelie Schepp: Nio liv

Norrköpingin erikoisesta syyttäjästä Jana Berzeliuksesta kertova sarja on edennyt kuudenteen osaan. Meno on totutun villiä ja vaarallista. Emelie Schepp kirjoittaa hyvin, ja vauhdikkaassa juonessa on helppo pysyä mukana.

Tässä tarinassa ollaan keskellä jengien väki- ja mielivaltaista maailmaa. Komados-jengiin kuuluvat kolme nuorta miestä hyökkää metsikössä naisen kimppuun raiskaustarkoituksessa, mutta he ovat valinneet väärän uhrin. Nainen on nimittäin Jana, joka välittömästi tappaa ahdistelijansa. Jana ei tiedä, että tapauksella on silminnäkijä, ja tästä alkaakin melkoinen piina. Jos teko paljastuu, on Janan ura oikeuslaitoksen palveluksessa vääjäämättä ohi.

Janalla on muitakin ongelmia, sillä vanha vihollinen Danilo Peña vapautuu oikeuspsykiatrisesta hoidosta ja tunkeutuu taas Janan elämään. Taustalla tapahtumia ohjailee Janan isä, jonka motiivit ovat arvelluttavia. Kaikesta huolimatta Jana yrittää rakentaa suhdetta entisen syyttäjä-kollega Perin kanssa ja näyttää näin uuden inhimillisemmän puolen itsestään.

Youtubessa julkaistaan video, jossa sidottu ja pahoinpidelty nuorukainen uhataan räjäyttää. Miehen sijainti paikannetaan tyhjälle huoltoasemalla. Poliisi Mia Bolander, jolla on uusi työpari Patrik Wiking, lähtee kohteeseen. Poliisi ei kuitenkaan pysty estämään räjähdystä, joka vaatii kuolonuhrin. Uhrilla on menneisyys Komadosissa, mutta hän on yrittänyt erkautua rikollisesta ryhmästä. Miehen 14-vuotias pikkuveli Ibrahim joutuu vastentahtoisesti mukaan jengin juoksupojaksi, eikä ulospääsyä näytä olevan ilman, että hänen äitinsä ja pikkusiskonsa joutuvat vaaraan.

Vanhempainvapaalla oleva Henrik Levin kiinnostuu kolmoismurhasta, sillä tekotapa viittaa vahvasti Janaan. Tämä pelasti aiemmin Henrikin vaimon Emman hengen käyttäen samanlaista puukotustekniikkaa. Emman ja Henrikin välit kiristyvät, sillä mies on luvannut keskittyä perheeseen ja olla tekemättä töitä.

Yllättäen eräs mies tunnustaa metsämurhat, ja Jana tuntuu pääsevän pälkähästä. Asiat kuitenkin mutkistuvat entisestään, sillä miehen tarinaa ei pidetä uskottavana. Toisaalla Ibrahimin tilanne käy yhä vain tukalammaksi ja pian hänen henkensä on enää ohuen langan varassa.

Kirja ilmestyy suomeksi huhtikuussa 2021: Yhdeksän elämää (suom. Meri Ala-Tauriala).

[Stockholm: HarperCollins, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *