Emelie Schepp: Prio ett

prio ett

Emelie Scheppin kolmannessa kirjassa sankarittarena on aikaisemmista kirjoista tuttu syyttäjä Jana Berzelius. Kronologisesti etenevässä sarjassa on ensin ilmestynyt Märkta för livet (2013), joka on saatavilla myös suomeksi nimellä Ikuisesti merkitty (suom. Hanna Arvonen) ja toisena Vita spår (2015); Valkoiset jäljet (suom. Hanna Arvonen).

Ensihoitajat Philip ja Sandra kohtaavat hälytyskeikoilla julman väkivallan kohteeksi joutuneita ihmisiä. Uhreja yhdistäväksi tekijäksi paljastuu terveydenhoitoala: yksi on hoitaja, toinen kirurgi ja kolmas Philipin ja Sandran työtoveri. Poliisi yrittää päästä sarjamurhaajan jäljille ja alkaa pian epäillä rauhoittavia pillereitä popsivaa Philipiä, mutta motiivia ei tunnu löytyvän. Myös Janan äiti kuolee, ja tämä alkaa epäillä hänen kuolemaansa liittyvän jotain hämärää.

Jos ei ole lukenut aiempia Jana Berzelius -kirjoja, tämä teos saattaa tuntua sekavalta ja paikoin mahdottomalta ymmärtää. Arvailujen varaan jää esimerkiksi se, miksi syyttäjä Berzelius piilottelee asunnossaan sairaalasta paennutta rikollista. Ilman taustatietoja on myöskin vaikea ymmärtää, miten hän voi tappaa kuin ohimennen kolme tielleen osunutta miestä. Muutenkin Janan hahmo on yksitahoinen ja kylmäkiskoisen oloinen, eivätkä tarinan muutkaan henkilöt nouse persoonina esiin. Juonen perustana on kosto, mutta murhaajan mielipuolinen toiminta peittää alleen kaiken muun.

Toivottavasti Emelie Schepp päättää Berzeliuksen tarinan tähän kirjaan ja kehittää uusia monisärmäisempiä hahmoja ja todentuntuisempia tarinoita, sillä kirjoittaa hän kyllä osaa.

[Stockholm: Wahlström & Widstrand, 2016]

Lisäys 2.11.2017: Ilmestyy suomeksi nimellä Hidas kuolema toukokuussa 2018.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *