Filip Alexanderson: Elddöpt

Jos haluaa saada tästä kirjasta jotain selkoa, kannattaa ehdottomasti lukea ensin Filip Alexandersonin edellinen teos Förstfödd (Esikoinen, suom. Sirje Niitepõld).

Tarinan keskiössä on Jonas Hellemyr, joka kirjan alussa on vankilassa piilossa edellisen kirjan tapahtumien johdosta. Hellemyr ei ole aivan normi-ihminen, sillä hän kuuluu joukkoon, jolla on erikoisia ominaisuuksia. Heitä kutsutaan nimellä ”de dolda” ja he elelevät ihmisten joukossa nimensä mukaisesti piilossa tai salattuina. He näyttävät ihmisiltä, mutta pystyvät elämään satoja vuosia ja vaihtamaan ulkomuotoaan. Heillä on myös kehittyneemmät aistit, joten he pystyvät näkemään esimerkiksi radioaaltoja ja sähköä.

Näitä otuksia johtaa salaperäinen Tribunaali, jonka johdossa on Jonas Hellemyrin isä. Tribunaali on väkivaltainen ja säälimätön ryhmä, joka harrastaa muun muassa ihmiskokeita ja uhraa vastasyntyneitä oman olemassaolonsa turvaamiseksi. Isä yrittää saada Jonaksen hengiltä, ja Jonas puolestaan yrittää tuhota Tribunaalin. Kirjassa seurataan Jonaksen vaarallista matkaa takaa-ajettuna ja takaa-ajajana.

Tarinassa seurataan myös kahden siskoksen taivalta vuodesta 1856 nykypäivään. Heidän elämänsä alku oli ankeaa ja synkkää taistelua Taalainmaan metsäseudulla suomalaisen isän ja ruotsalalaisen äidin kanssa. Äidiltään he perivät yliluonnolliset kykynsä, isä puolestaan oli tavallinen ihminen.

Elddöpt ilmestyy suomeksi lokakuussa 2017 nimellä Tulikaste (suom. Sirje Niitepõld).

[Stockholm: Norstedts, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *