Fredrik T Olsson: Ett vakande öga

Kirja sijoittuu ajallisesti kolme vuotta ennen Fredrik T Olssonin esikoisteoksen Slutet på kedjan (Ketjureaktio, suom. Anne Nurmi) tapahtumia. Ruotsissa tapahtuu laaja sähkökatkos, joka kestää useita tunteja. Viranomaiset alkavat epäillä terroritekoa, varsinkin kun maailmanlaajuisesti paljastuu myös muunlaisia elektronisia hyökkäyksiä eri kohteita vastaan. Kryptologi William Sandberg joutuu syyttömänä epäilyksenalaiseksi ja aloittaa pakomatkan yrittäen samalla selvittää todellisia syyllisiä.

Tapahtumiin joutuu mukaan myös Williamin vaimo Christina, joka on iltapäivälehden toimittaja. Pariskunnan kadonnut tytär Sara on myös jollain tavalla kytkeytynyt juttuun. William seuraa johtolankoja Puolaan, jossa hän saa apua Rebecca Kowalczykiltä. Christina puolestaan penkoo juttua Ruotsissa apunaan erikoinen Alexander Strandell, jota pidetään outona ja hurahtaneena tyyppinä.

Kirjan tarina sopisi sellaisenaan tieteiselokuvaksi tai -sarjaksi. Vauhti on päällä koko ajan ja tapahtumat on kerrottu erittäin visuaalisesti. Lukijan on helppo nähdä mielessään esimerkiksi millaista jälkeä syntyy, kun korkean talon hissi putoaa alas ja murskautuu pohjakerroksessa. Monimutkainen juoni kulkee hyvin kirjailijan hallinnassa, ja lukija pysyy tapahtumissa mukana, vaikka tempo on kova ja tapahtumapaikkoja ja henkilöitä riittää. Lopussa paljastuu kuka tai mikä on hyökkäysten takana. Syyllinen onkin melkoinen yllätys. Ett vakande öga on jännittävä ja mielenkiintoinen thrilleri.

[Stockholm: Wahlström & Widstrand, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *