Frida Boisen: Berätta aldrig det här

Frida Boisen viettää äitienpäivää perheensä kanssa ja päivän tohinassa unohtaa soittaa omalle äidilleen onnittelusoiton. Kukatkin jäivät sinä vuonna lähettämättä. Illansuussa hän huomaa puhelimessaan vastaamattoman puhelun, jonka äiti Rosita on hänelle soittanut. Kun Frida soittaa takaisin, ei äiti kuitenkaan vastaa.

Seuraavana päivänä Frida saa puhelun äidin työpaikalta, jossa ihmetellään, kun Rosita ei ole saapunut töihin. Frida alkaa pelätä pahinta ja hälyttää pelastuslaitoksen äitinsä osoitteeseen. Pian hän saakin järkyttävän tiedon: Rosita on löydetty kuolleena kotoaan ja tapaus vaikuttaa itsemurhalta. Rosita on jättänyt jälkeensä viesti, jossa hän kirjoittaa: ”Frida, nyt sait tahtosi mukaan.”

Tästä alkaa toimittaja Frida Boisenin piina ja itsesyytösten aika. Kirjassa hän yrittää saada selitystä äitinsä päätökseen ja syytökseen. Berätta aldrig det här on rohkea ja erittäin henkilökohtainen tositarina erään perheen elämästä ja ihmissuhdedynamiikasta. Boisen kertoo, kuinka hänen äitinsä vähitellen luisuu masennuksen ja yksinäisyyden tielle, eikä tytär osaa tai ymmärrä puuttua tilanteeseen. Hän taustoittaa tilannetta taitavasti aina omasta lapsuudestaan saakka.

Toimittaja kun on, kirjoittaa Frida Boisen erittäin sujuvaa ja jäsenneltyä tekstiä, jossa tapahtumat ja tunnelmat tuntuvat eläviltä ja aidoilta. Kirja vie mukanaan ja on vaikeasta ja henkilökohtaisesta aiheestaan huolimatta kirjoittajan hallussa sortumatta tunteiluun tai itsesääliin.

Toivottavasti tämä kirja myös suomennettaisiin mitä pikimmiten.

[Stockholm: Bookmark, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *