Frida Boisen: Du är inte längre min dotter

Vuonna 2020 ilmestyi Frida Boisenin kirja Berätta aldrig det här, joka kertoo hänen äitinsä elämästä ja itsemurhasta. Kirjan aihettama riita oman teini-ikäisen tyttären Tildan kanssa sai hänet miettimään uudelleen myös suhdetta isäänsä. Pohdinnan tuloksena syntyi tämä kirja Du är inte längre min dotter, et ole enää tyttäreni.

Vanhojen päiväkirjojensa avulla Frida palaa lapsuuteensa ja tapahtumiin, joiden keskellä hän joutui.

Vanhempien erottua isä Peter lähes katoaa Fridan elämästä. Hän avioituu nopeasti uudelleen, eikä aikaa tunnu riittävän tyttärelle. Pieni Frida kaipaa isäänsä ja odottaa kovasti tapaamisia, jotka usein kuitenkin muuttuvat pettymyksiksi. Peterin ura Volvolla lähtee hyvään vauhtiin ja hän muuttaa uuden vaimonsa Giselan kanssa ensin Saksaan ja myöhemmin Jakartaan Indonesiaan.

Teini-iässä Frida saa lupauksien ja pettymyksien jälkeen mahdollisuuden muuttaa Peterin ja Giselan luo Jakartaan. Pariskunta asuu hulppeassa talossa, jossa on autonkuljettaja, kokki ja muuta henkilökuntaa. Frida ilmoittautuu kansainväliseen kouluun ja saa nopeasti uusia ystäviä. Kouluelämä sujuu hyvin ja hän viihtyy erinomaisesti kiinnostavien opintojen parissa.

Kotielämän harmoniassa sen sijaan on toivomisen varaa. Gisela on turhautunut kotirouva, jolla ei ole mitään tekemistä. Peter viihtyy työympyröissä ja tekee Giselan harmiksi pitkää päivää. Pariskunnan välinen kireä ilmapiiri kulminoituu iltaisin, kun he illallisen jälkeen rentoutuvat alkoholin voimalla. Frida yrittää pysyä erossa Peterin ja Giselan välisistä riidoista, mutta kun meno äityy väkivaltaiseksi, ei se voi olla vaikuttamatta myös hänen hyvinvointiinsa.

Frida Boisenilla on erinomainen taito kirjoittaa henkilökohtaisista ja vaikeista asioista analyyttisesti ja suoraan. Hän saa välitettyä nuoren Fridan ristiriitaiset tunteet ja ahdistuksen ilman sentimentaalisuutta. Hän ei myöskään kuvaa itseään uhrina, vaikka isän (ja Giselan) käytös on välillä täysin käsittämätöntä ja päätöntä. Boisen myös taustoittaa tapahtumia ja etsii syitä, jotka lopulta johtavat kaaokseen.

Haastattelussa Boisen toteaa, että hän ei usko kenenkään ihmisen olevan yksiselitteisesti hyvä tai paha. Hän myös kokee, että hänen on nyt helpompi ymmärtää isäänsä, kun hän on saanut selvitettyä mistä tämän kaksijakoinen käyttäytyminen johtui.

Du är inte längre min dotter on erinomainen ja vaikuttava kirja, joka toivottavasti myös suomennettaisiin.

[Stockholm: Bookmark, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *