Gabriella Ullberg Westin: Ensamfjäril

Ruotsin tunnetuin jalkapalloilija Måns Sandin palaa Italiasta takaisin kotimaahansa ja asettuu perheineen asumaan Hudiksvalliin, josta hän on alun perin kotoisin. Pian koittaa joulu, ja Månsin on tarkoitus esiintyä lapsille joulupukkina. Kun Måns saapuu kotiin, hän löytää vaimonsa Hennan kuoliaaksi ammuttuna.

Poliisi Johan Rokka, joka on myös vastikään muuttanut lapsuutensa maisemiin, alkaa tutkia tapausta. Tutkimusten edetessä Johan joutuu kaivautumaan syvälle pikkukaupungin ihmisten elämään ja palaamaan omaan lapsuuteensa ja nuoruuteensa. Hennan elämästä ja menneisyydestä paljastuu asioita, joista aviomies Måns ei ollut tietoinen. Kuka esimerkiksi on salaperäinen ”Ensamfjäril”?

Kirjassa on periaatteessa ihan mielenkiintoinen dekkarijuoni, mutta Ullberg Westin on valinnut tyylilajiksi jonkinlaisen ”eroottisen dekkarin”. Erotiikkaa edustavat lukuisat suorasukaiset seksikohtaukset, jotka eivät jätä juuri mitään lukijan mielikuvituksen varaan. Tämä pornahtava tehokeino kuitenkin aiheuttaa sen, että henkilöhahmot tuntuvat kovin kylmiltä ja etäisiltä. Tarinasta on jotenkin pinnallinen vaikutelma, vaikkakin kirjoitus sinänsä on ihan sujuvaa ja moitteetonta.

Suomeksi kirja on nimeltään Yksinäinen perhonen (suom. Pirjo Lintuniemi).

[Helsingborg: Hoi Förlag, 2014]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *