Gunilla Bergstrand: Blinka lilla stjärna
Falunissa tapahtuu outoja, mies toisensa jälkeen löytyy julmasti pahoinpideltynä. Kukaan väkivallan uhreista ei tee poliisin kanssa yhteistyötä syyllisen kiinni saamiseksi. Selvää on, että miehet ovat olleet epäilyttävissä puuhissa, mutta silti on varsin kummallista, että kukaan heistä ei halua kertoa tapahtumista. Poliisilla ei tunnu olevan juurikaan johtolankoja, kunnes yhdeltä rikospaikalta löytyy tupakansytytin, jossa olevat sormenjäljet osoittautuvat kuuluvan Hannah Järnerudille, joka on yksi tapauksia tutkivista poliiseista.
Gunilla Bergstrandin kirjassa asetelma on periaatteessa mielenkiintoinen. Alusta asti on selvää, että miehiä mutiloiva pahoinpitelijä on nainen. Henkilögalleriassa naiset ovat muutenkin etualalla, mutta hyvä idea on jäänyt sikäli puolitiehen, että lähes kaikki hahmot ovat melko ikäviä ja epämiellyttäviä ihmisiä, joista tosielämässä haluaisi pysyä kaukana. Heteronormista poikkeavaa teemaa olisi voinut käyttää positiivisemmalla tavalla.
Bergstrand kirjoittaa kyllä hyvin, mutta jostain syystä tarina ei kuitenkaan pääse kunnolla vauhtiin. Juoni tuntuu paikoitellen sekavalta, eivätkä henkilöt erotu toisistaan. Vaikka rikosten perimmäinen syy ja motivaatio selviää, asia kuitataan melko kevyesti. Väkivalta selitetään väkivallalla.
Sujuvaa lukemista haittaa myös kirjan asemoinnin virheet. Henkilö on kenkäkaupassa pitämässä sadetta, mutta heti seuraavalla rivillä hän onkin jo kotona keskustelemassa aviomiehensä kanssa. Tämä toistuu useasti pitkin kirjaa, joten yllättäviin ajan ja paikan poukkoiluihin tottuu vähitellen.
Hannah Järnerudin tarinalle on myös jatkoa, Barnet i kupolen ei tosin ainakaan vielä ole Helmet-kirjastojen valikoimissa. Toivottavasti toisessa kirjassa henkilöhahmojen kehittely viedään pidemmälle eikä vain luoteta rajun tarinan vetovoimaan.
[Säter: LB Multimedia, 2016]