Gustaf Skördeman: Geiger

Tämä kirja tuli valittua täysin hienon kansikuvan perusteella ja sisältö oli yllätys, mutta erittäin positiivinen sellainen.

Tarina alkaa ilman sen kummempia jaaritteluja. Sisaret Lotta ja Malin ovat palanneet lomalta ja ovat yhdessä aviomiestensä kanssa noutamassa lapsiaan hoidosta omien vanhempiensa Agnetan ja Stellanin luota. Kun jälkikasvu on poistunut talosta, soi puhelin johon Agneta vastaa. Luurista kuuluu vain yksi sana: Geiger. Agneta lopettaa puhelun, hakee aseen ja sanaakaan sanomatta ampuu Stellanin. Teon jälkeen hän poistuu paikalta vanhalla polkupyörällä.

Kotimatkalla Malinin tytär Molly huomaa jättäneensä lempinukkensa isovanhempien luo, ja heidän on palattava lelua noutamaan. Perillä Malin löytää isänsä kuolleena tyhjästä talosta.

Juttu ei varsinaisesti kuulu poliisi Sara Nowakille, mutta hänet kutsutaan avuksi, koska hän on Bromanin perheen vanha tuttu. Saran äiti toimi aikoinaan Bromaneilla siivoojana ja Sara vietti paljon aikaa perheen tyttöjen seurassa. Yhteys Maliniin ja Lottaan kuitenkin katkesi jo kouluiässä, kun Sara muutti äitinsä kanssa toiselle alueelle Tukholmassa.

Stellan Bromanin murha on korkean profiilin tapaus, sillä mies oli koko kansan tuntema ”Stellan-setä”. Vuosikymmenien ajan hän esiintyi tv:n viihdeohjelmissa ja oli aikansa huippujulkkis. Stellan ja Agneta pitivät usein talossaan juhlia, joissa näyttäytyivät kaikki Ruotsin merkkihenkilöt politiikan, viihteen, kulttuurin ja talouselämän alalta. Usein paikalla nähtiin myös kansainvälisiä vieraita, etenkin silloisesta DDR:stä.

Samaan aikaan kun Agnetan olinpaikkaa yritetään selvittää, ryhtyy Sara penkomaan Bromanin perheen asioita selvittääkseen murhan ja oletetun sieppauksen motiivia. Hän saakin pian vihiä, että Stellanilla saattaisikin viihdelegendan kuoren alla olla toinen täysin erilainen identiteetti, Stasi-vakooja. Tapauksen tutkintaa johtava rikostarkastaja Anna Torhall ei ota Saran hypoteesia kovin tosissaan, vaan jatkaa omaa tutkintalinjaansa. Sara kuitenkin päättää jatkaa Stasi-yhteyden selvittämistä ja löytääkin aidon tuntuisia todisteita.

Tapahtumien edetessä tekee Sara lisää yllättäviä löytöjä, jotka koskettavat myös hänen omaa lapsuuttaan ja hän joutuu arvioimaan uudelleen menneisyyttään ja etenkin suhdetta äitiinsä.

Juoni on erittäin taitavasti rakennettu, sillä asioiden oikea tola paljastuu vähitellen. Gustaf Skördeman kuvaa autenttisesti 1970- ja 80-lukujen hämärää ja valheellista maailmaa, jonka jälkimainingit tuntuvat vielä nykypäivänäkin. Geiger on käsikirjoittajana, ohjaajana ja tuottajana tunnetun Skördemanin erittäin onnistunut esikoiskirja, joka ilmestyy keväällä 2021 myös suomeksi.

[Stockholm: Bokförlaget Polaris, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *