Gustaf Skördeman: Wagner

Wagner on kolmas osa salaliitto- ja agenttitrilogiassa, jonka keskiössä on kaksi ruotsalaista perhettä. Bromanin perheen isä on entisaikojen tunnettu tv-persoona, jonka kuolemasta tapahtumat saavat alkunsa. Stellanin vaimo Agneta on venäläissyntyinen DDR:n agentti, joka viettää rauhallista perhe-elämää peiteroolissaan kahden tyttären, Lotan ja Malinin äitinä. Stellanin kuolema aloittaa kuitenkin tapahtumaketjun, jonka seuraksena Agneta ei voi enää palata vanhaan rooliinsa. Myöhemmin paljastuu, että myös Lotta on mukana terroristikuvioissa.

Bromanin perheen palveluksessa on puolalaissyntyinen Jane Nowak, joka tyttärensä Saran kanssa asuu työnantajansa tontilla vierasmajassa. Jane kuitenkin pakenee teini-ikää lähestyvän Saran kanssa kauemmas lähiöön asumaan. Sara ei ole muutosta mielissään, ja saa selityksen asiaan vasta aikuisena.

Nyt tarina on edennyt siihen pisteeseen, että eläkeikäinen agentti Agneta suorittaa Lontoossa operaation, jonka seurauksena kuolee venäläinen oligarkki. Hiljaiseloa viettäneen seniorin aktivoituminen herättää myös häntä jahtaavat tahot, ja Agneta vetäytyy piiloon Englannin maaseudulle. Hän ei kuitenkaan ole vielä valmis lopettamaan tappavaa toimintaansa, sillä hänen tähtäimessään on vielä Sara Nowak, joka toimii poliisina.

Tukholmassa Sara alkaa tutkia outoa tapausta, entinen ulkoministeri murhataan kylmäverisesti. Tämän jälkeen murhaaja ampuu itsensä. Tapahtumien kulusta ei ole epäselvyyttä, sillä poliisilla on käytössään nauhoitus tapahtumien kulusta. Pian poliisille lähetetään uusi nauhoitus, jonka sisältö on samankaltainen.

Kotona Saralla on myös ongelmia kerrakseen. Mies Martin Titus on potkaistu pellolle sarjan edellisen kirjan tapahtumien seuraksena. Avioero on suunnitteilla, ja Martinin elämä tuntuu luisuvan yhä jyrkempää alamäkeä. Tituksen suvulla on hallussaan monialayhtiö, joka Martinin isän Ericin kuoleman jälkeen on äiti Marien harteilla. Jatkajaa suunnitellaan Saran ja Martinin tyttärestä Ebbasta, joka nuoresta iästään huolimatta etenee firmassa vauhdikkaasti. Sara ei tosin katso hyvällä Ebba suhdetta yhtiön toimitusjohtajaan.

Wagner jatkaa edellisten osien viitoittamalla tiellä: tiedossa on väkivaltaa, petosta, monimutkaisia verkostoja ja suoraa toimintaa. Murhatapauksia tutkiessaan huomaa Sara myös oman perheensä olevan tulilinjalla. Ura poliisina on myös vaarassa, sillä hänellä on suhde erään rikollisen kanssa, ja sotkuahan siitäkin vain syntyy.

Ilmestyy suomeksi helmikuussa 2023: Koodinimi Wagner (suom. Katarina Luoma).

[Stockholm: Bokförlaget Polaris, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *