Håkan Eriksson: Sömngångare

Tämän kirjan aihe on ajankohtainen niin Ruotsissa kuin Suomessakin. Tukholman lähiöissä asustaa joukko poikia, joiden identiteettiongelma on vakavampaa laatua kuin teineillä yleensä. He ovat maahanmuuttajataustaisia nuoria miehiä, joilla on vaikeuksia sopeutua länsimaiseen yhteiskuntaan. Sopeutumisen esteenä ovat monet kulttuurilliset, uskonnolliset ja historialliset seikat, mutta myös ennakkoluulot ja rasismi.

Säkerhetspolisen (Säpo) alkaa tutkia mahdollisia kytköksiä näiden radikalisoitumisvaarassa olevien nuorten ja Saksassa toimivien islamististen ryhmien välillä. Tutkintavastuussa on rikostarkastaja Anette Jansson tiimeineen.

Tarinassa seurataan teini-ikäisen Jamalin päämäärättömän tuntuista elämää, jossa turhautuminen ja viha peittävät alleen kaiken tulevaisuudenuskon ja haaveet normaalista työnteosta ja perhe-elämästä. Samanaikaisesti Ruotsiin on saapunut Mohammed, jonka tehtävänä on muodostaa ryhmä, joka on tarvittaessa valmis nopeaan iskuun islamin nimissä vihollisia eli länsimaita vastaan.

Håkan Eriksson onnistuu esikoisromaanissaan erittäin hyvin kuvailemaan sitä todellisuutta, jossa tänä päivänä eletään. Fundamentalistinen ajattelutapa vahvistuu, ja terrorismi arkipäiväistyy. Keinot tämän kehityksen hillitsemiseksi tuntuvat olevan vähissä, jolloin kasvaa myös tilannetta pahentavien ylilyöntien mahdollisuus.

[Stockholm: Norstedts, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *