Hans Rosenfeldt: Vargasommar

Myöhään eräänä iltana Haaparannan lähistöllä Kenneth ja Sandra törmäävät autolla metsätiellä seisoneeseen mieheen, joka kuolee törmäyksessä. Kenneth, jolla on jo aiempi vankeustuomio takanaan saa ylipuhuttua Sandran, eikä hätänumeroon soiteta. Pariskunta piilottaa hätäisesti miehen metsään ja siirtää tämän auton omaan talliinsa suojaan. Autosta he löytävät 300000 euroa käteistä ja huumelastin. He päättävät pitää saaliin, jonka avulla he voivat muuttaa koko elämänsä. Rahat piilotetaan käytettäväksi myöhemmin. Huumeet päätetään jättää hyödyntämättä, sillä niiden kaupittelu on pikkukaupungissa liian iso riski.

Eloton mies löydetään kuitenkin maastosta nopeasti ja hänet tunnistetaan venäläiseksi, joka liittyy jokin aika sitten tapahtuneeseen rikollisliigojen välienselvittelyyn Rovaniemellä. Kun miehen olinpaikka selviää, lähetetään kadonneiden rahojen ja huumeiden perään Venäjältä tappavan tehokas operaattori ”Katja”, jonka ainoana tehtävänä on hankkia lasti takaisin ja tappaa henkilö tai henkilöt, joiden hallussa se on.

Poliisi Hanna Wester alkaa tutkia tapausta esimiehensä Gordon Backman Niskan johdolla, jonka kanssa hänellä on myös suhde meneillään. Mukana ovat myös kollegat Morgan Berg, Roger Hammar, Ludwig Simonsson, P-O Korpela. Rovaniemi-yhteyden vuoksi saapuu paikalle myös suomalainen poliisi Sami Ritola antamaan raporttia. Ruotsalaiskollegoiden ihmetykseksi Ritola ei poistu Haaparannasta, vaan näyttää jäävän mukaan tutkintaan. Kun lisää ihmisiä kuolee väkivaltaisesti, saadaan lisää virka-apua Luulajasta.

Kenneth ja Sandra piilottavat rahat ja huumeet mökille, jonka omistaa Kennethin setä Thomas, Hanna Westerin mies. Jupakkaan on sekaantunut myös paikallinen automekaanikko Dennis Niemi, jolla on ongelmia saada rahat riittämään kehitysvammaisen lapsensa Lovisin hoitoon. Henkilökohtaisen avustajan tunteja on supistettu rajusti, ja Dennis ja vaimo Stina alkavat olla jaksamisensa äärirajoilla. Dennis saa vihiä suurista rahoista ja vaatii Kennethiltä osaansa.

Tässä tarinassa on isossa roolissa tapahtumapaikka Haaparanta, joka toimii yhtenä kertojana. Hans Rosenfeldt käyttää tätä tehokeinoa taitavasti ja saa sillä luotua toden tuntuisen taustan pohjoisen ihmisille. Vargasommar sisältää paljon väkivaltaa, mutta inhimilliset henkilöhahmot pitävät otteessaan koko tarinan ajan.

Kirja on myös suomennettu Jaana Nikulan toimesta: Surman susi.

[Stockholm: Norstedts, 2020]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *