Helena von Zweigbergk: 1959 Ingrid och Georg

Ingrid on nuori leski, joka elää yhdessä 5-vuotiaan poikansa Tomin kanssa Tukholmassa. 1950-luvun lopun mittapuun mukaan hän on kovin moderni ja itsenäinen, sillä hänellä on ammatti tyttökoulun opettajana ja oma elämä miehensä kuoltua auto-onnettomuudessa. Maaseudulta kotoisin oleva Ingrid on löytänyt uudesta kotikaupungistaan ystäviä, mutta vanhempana hän on yksin ja joskus epävarma Tomin kanssa.

Ystäviensä juhlissa Ingrid tapaa Georgin, joka on lehtimies. Georg viehättyy älykkääseen Ingridiin, eikä Ingridkään pane pahakseen Georgin huomionosoituksista. Pari alkaa tapailla, eikä aikaakaan, kun Ingrid huomaa olevansa raskaana.

Georg tekee niin kuin kunnollisen miehen tuleekin: avioliitto ja yhteisen perheen perustaminen on edessä. Lapsiin tottumattomalla Georgilla on sopeutumista yhtäkkiseen perhe-elämään, eikä Tomkaan haluaisi jakaa äitinsä huomiota uuden isäpuolen kanssa.

Raskauden myötä Ingrid joutuu huomaamaan, että kaikesta uudistusmielisyydestään huolimatta Georg on kuitenkin aika perinteisesti ajatteleva mies. Ingridin ajatus palata synnytyksen jälkeen opettajantöihin ei saa kannatusta, vaan Georg olettaa hänen irtisanoutuvan työstään ja hoitavan lapset ja kodin palkkatyön sijaan.

Georg myös haluaa muuttaa perheen lähiöön uuteen asuntoon pois keskikaupungilta, mutta tässä asiassa Ingrid pitää päänsä ja hankkii ystäviensä avustuksella perheelle isomman asunnon keskustasta. Konflikteilta ei asuntoasiassa vältytä, mutta Ingrid nauttii elämästä kaupungin sykkeestä, eikä anna asunnon puutteiden häiritä.

Kirja kuvaa tarkasti ja sävykkäästi elämää Tukholmassa vuonna 1959 ja seuraavan uuden vuosikymmenen alussa. Yhteiskunta näytääytyy kovin erilaiselta nykyaikaan verrattuna, mutta 60-luku tuo jo lupauksen uudesta vapaammasta ajasta. Henkilöhahmot ovat puutteineen ja vahvuuksineen hyvin inhimillisiä ja uskottavia. Tälle kuvitteelliselle perheelle toivoo kaikkea hyvää, ja tarina loppuukin toiveikkaisiin tunnelmiin.

[Stockholm: Norstedts, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *