Helene Tursten: Äldre dam med onda avsikter

Maud on vanhempi rouvashenkilö ja entinen opettaja, joka elelee yksin perimässään yli kolmensadan neliön lukaalissa. Elämässä tulee kuitenkin eteen tilanteita, jotka pahasti häiritsevät daamin mielenrauhaa ja tasaista eloa.

Taloon muuttaa julkkistaiteilija Jasmin Schimmerhof, joka röyhkeästi tunkeutuu Maudin seuraan. Naapurin epäilyttävä käytös saa Maudin varpailleen, ja pian hänelle selviääkin Jasminin yltiöystävällisen käytöksen perimmäinen tarkoitus: nainen havittelee Maudin avaraa asuntoa itselleen.

Häiriötä aiheuttaa myös toinen naapuri, yläkerrassa asuva asianajaja, joka kehtaa pahoinpidellä vaimoaan sillä seurauksella, että Maudin jouluaattoillan Fred Astaire/Ginger Rogers -filmin seuraaminen häiriintyy.

Pieniä mutta kiusallisia häiriötekijöitä Maudin elämässä on muitakin, kuten nuoruuden sulhasen Gustaf Adelsiöön avioituminen 90-vuotiaana 55-vuotiaan hupakon Zazza Henrixin kanssa. Zazza oli aikoinaan Maudin oppilas, tuolloin Siv Hansson -nimisenä. Myös petollinen antiikkikauppias aiheuttaa ongelman, joka vaatii ratkaisua.

Elämänkokemuksensa tuomalla varmuudella sekä harmittoman ja hauraan olemuksensa avulla Maud kuitenkin helposti selvittää kaikki nämä tielleen sattuvat esteet: hän tappaa mokomat harminaiheuttajat.

Helene Turstenin pieni kirja on hauska ja yliampuva tarina naisesta, joka vanhuuden tuoman valeasun avulla on näkymätön ja vaarattomalta vaikuttava. Hän selviää niin pikkurikoksista kuin raaoista murhistakin ilman epäilyn häivää. Ainoastaan poliisi Embla Nyströmiä askarruttaa Maudin rooli antiikkikauppiaan kuoleman taustalla, mutta mitään todellisia todisteita Maudia vastaan ei löydy ja Maud jatkaa elämäänsä rauhassa eteenpäin.

[Västra Frölunda: Nona, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *