Helene Tursten: Snödrev

Poliisi Embla Nyström lomailee Pohjois-Taalainmaalla exänsä pojan kanssa, kun hän saa soiton sukulaismieheltään Haraldilta. Harald omistaa vaimonsa kanssa mökkikylän ja on nyt löytänyt ruumin yhdestä vuokramökistä. Paikallinen poliisi on kiinni toisessa kuolemantapauksessa, joten Embla lähtee paikalle tilannetta selvittämään.

Yllätyksekseen Embla tunnistaa ruumin Göteborgissa operoivaksi kroatialaistaustaiseksi rikollispomoksi. Työroolin lisäksi on hänellä myös vahva henkilökohtainen kytkös kuolleeseen, sillä mies liittyy 15 vuotta aiemmin tapahtuneeseen Emblan parhaan ystävän Louisen katoamiseen, joka on yhä selvittämättä. Rikospaikalla Embla kohtaa paikallisen poliisin Olle Tillmanin, joka ei purematta niele Emblan selitystä siitä, millä asialla hän paikalla liikkuu.

Jatkossa Emblan ja Ollen yhteistyö paranee huomattavasti ja yhdessä he selvittelevät toista paikkakunnalla tapahtunutta surmaa, jonka uhrina on paikallinen teini.

Gangsteripomon kuoleman tutkimusten käynnistyttyä käy ilmi, että kuolleen miehen veli on myös tapettu. Poliisi kiinnostuu kolmannesta veljeksestä ja tämän suomalaisesta vaimosta Mirjasta, jotka asuvat lapsineen Kroatiassa. Paikan päällä Splitissä selviää, että mies on kateissa ja vaimon jäljet johtavat Ruotsiin.

Snödrev on tyylikäs ja sujuva dekkari, jossa henkilöhahmot ovat persoonallisia ja aidon tuntuisia. Yllättäviä käänteitä ja jännitystä riittää ilman ylenmääräistä väkivaltaa. Embla pääsee kuitenkin sopivassa määrin käyttämään nyrkkeilijäkokemustaan, ja myös metsästäjäntaidot tulevat tarpeeseen lumisessa taalainmaalaismetsässä.

[Stockholm: Massolit förlag, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *