Ingrid Elfberg: Dagbrottet

Zara on soluttautunut rikolliskartelliin undercover-tehtävissä. Tilanteen muuttuessa hengenvaaralliseksi hänet pelastetaan viime hetkellä. Saadakseen etäisyyttä ja aikaa toipua koettelemuksista Zara lähetetään pohjoiseen Jämtlandiin uuden henkilöllisyyden turvin. Zarasta tulee Maria Berg, tutkija Östersundin poliisissa. Täysin turvassa hän ei kuitenkaan ole, sillä perässä ovat niin rahojensa perään haikailevat huumerikolliset kuin vastaorganisaationkin myyrät.

Puolikuntoinen Maria pääsee heti tutkintahommiin mukaan, kun nuori ympäristöaktivisti Lilou löytyy tapettuna suolta. Pikkupaikkakunnalla muhii kunnon konflikti, kun suunnitellun kaivoksen vastustajat ja puolustajat ottavat yhteen. Lisää väkivaltaisuuksia on odotettavissa asententeiden tiukentuessa ja ilmapiirin kiristyessä.

Dagbrottet on Jämtland-sarjan avausosa, joka pohjustaa jatkoa Zaran tarinalle. Zara/Maria on lievästi yli-inhimillinen hahmo, joka kestää kidutukset ja kuolemanvaaran. Zara on taistelija, joka ei anna tunteiden häiritä toimintaa. Rahoitus hoituu ilmeisesti salaperäisen ”Organisaation” kautta.

Nainen saa käyttöönsä hulppean asunnon kaupungin keskustasta, mutta hankkii lisäksi syrjäisen talon perämetsistä. Mökki varustellaan kaikin mahdollisin elektronisin vimpaimin parhaaseen James Bond -tyyliin. Tässä tarinassa Zara ei kuitenkaan pääse hyödyntämään älytalonsa hienouksia, mutta ehkä sarjan edetessä tulee paniikkihuoneelle ja salaisille tunneliyhteyksillekin käyttöä.

[Stockholm: Southside Stories, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *