Ingrid Elfberg: Lilla dockan

17-vuotias suosittu vloggaaja BellaDonna tekee viimeisen livelähetyksensä, jonka päätteeksi hän hyppää alas Gothia Towersin 25 kerroksesta. Juuri ennen kuolemaansa hän kertoo joutuneensa uhkailun ja pakotuksen kohteeksi.

14-vuotias Jennifer järkyttyy BellaDonnan kohtalosta, sillä hän on seurannut tämän muoti-, meikki-, ja bailausvlogia. Jenniferin elämä on muutenkin melko tasapainottomassa tilassa, sillä vanhempiensa avioeron seurauksena hän on joutunut jättämään vanhat ystävänsä ja vaihtamaan koulua. Myös äiti Anettella on omat vaikeutensa sopeutua elämään ilman ex-miehensä varallisuutta ja yhteistä sosiaalista asemaa, eikä hän ole kovinkaan läsnä tyttärensä elämässä.

Yksinäinen Jennifer viettää paljon aikaa somessa ja tapaa Whisperissä mukavalta vaikuttavan 17-vuotiaan Emilin, jonka kanssa hän alkaa pitää yhteyttä. Jennifer on imarreltu saamastaan huomiosta ja täyttää Emilin pyynnöt yhä rohkeammista kuvista. Pian Jennifer huomaa menneensä liian pitkälle, mutta paluuta ei ole, sillä Emil uhkaa julkaista kuvat.

Jenniferin naapurissa asuva poliisi Torbjörn Stark aavistelee, että jotain on vialla, mutta Jennifer kieltää olevansa pulassa. Tilanne vain pahenee, kunnes Jennifer päättää käydä vastaiskuun ja jäljittää vainoajansa. Loppuratkaisu on melko epäuskottava, mutta se ei tarinan vetoa vähennä. Hyvin kirjoitetut henkilöhahmot ja jännittävä juoni pitävät hyvin lukijan mielenkiinnon yllä.

Lilla dockan on ajankohtainen ja pelottava kertomus siitä, mitä sähköisen maailman pimeimmissä kolkissa tapahtuu. Loppusanoissa Ingrid Elfberg kehoittaakin vanhempia suojelemaan lapsiaan somessa lymyäviltä vaaroilta ja olemaan kartalla lasten ja nuorten elämästä. Älypuhelimet mahdollistavat yhteydet kaikkialla, joten käytön valvominen on entistä vaikeampaa. Lapsilla pitäisikin olla realistinen käsitys ja riittävät valmiudet toimia virtuaalisessa maailmassa.

[Malmö: Bokfabriken, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *