Jan-Erik Larsson: Jag såg dig inte komma

Jonas työskentelee konttorissa käsittelemässä pysäköintivirhemaksuvalituksia. Hän pitää työstään, mutta ei juurikaan työkavereistaan tai muista ihmisistä. Jonaksen vapaa-aika on työn tapaan hyvin suunniteltua ja yllätyksetöntä. Eräänä aamuna hän huomaa metrossa naisen, joka herättää hänen kiinnostuksensa. Seurattuaan naista hän saa selville, että tämä asuu talossa, jonne hänellä on suora näköyhteys työhuoneestaan. Jonas alkaa pakkomielteisesti tarkkailla naisen elämää.

Toisaalla Jonaksen sisko Lisa elää omaa elämäänsä ilman kontaktia veljeensä tai muuhun perheeseen. Hänellä on esimiestyö kotihoidon yksikössä ja jännittävä avopuoliso Eva, joka toimii poliisina. Jonaksen ja Lisan tiet kohtaavat usean vuoden jälkeen, kun Jonas sekaantuu murhatapaukseen, jonka tutkijana Eva on.

Kirjan alku ei oikein vakuuta, sillä Jonaksen tasaisen elämän kuvaus on liian alleviivaavaa. Hänen autistisia piirteitään korostetaan ylen määrin ja työpäivän minuutintarkka kuvaus on melko uuvuttavaa. Kerronta saa kuitenkin ryhtiä, kun Lisan osuus tulee tarinaan mukaan ja kirja eteneekin ihan viihdyttävästi. Tosin naisparin (tunne-)elämän kuvaus on melko tunkkaista ja osoittelevaa, vaikka tarkoitus lienee päinvastainen.

Tarinan edetessä Lisan pelätään joutuneen rikoksen uhriksi, ja Eva kolkataan koomaan. Juoni levähtää entisestään, eikä sekava loppuratkaisu auta asiaa.

[Vaberg: Bokförlaget SOL, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *