Johan Brännström: Röd signal

Ruotsin junaliikenne on ajautunut kaaokseen yksityistämisen seurauksena. Ratojen kunto rapistuu uhkaavaa vauhtia, kun vain kriittisimmät korjaukset hoidetaan ja aina ei niitäkään. Vakava junaonnettomuus voi sattua milloin tahansa, ja matkustajien keskuudessa alkaa esiintyä rataraivoa, joka kohdistuu junien henkilökuntaan.

Uutistoimistossa työskentelevä journalisti Mikaela Sköld ja hänen 14-vuotias Vanja-tyttärensä ovat muodostaneet uusperheen Mikaelan partnerin ja kollegan Kim Kollinin ja tämän pienen Sigge-pojan kanssa. Mikaela tekee juttua raideliikenteen ongelmista. Hän haastattelee konduktööriä, junansuorittajaa, kunnossapitotyöntekijää ja liikenneministeriä. Pian Mikaelan huomio kiinnittyy lähijuna- ja metroasemilla tapahtuviin onnettomuuksiin, joissa henkilö putoaa raiteille junan eteen traagisin seurauksin. Yksi uhreista on Kimin ex-mies Anders Olsson.

Poliisin puolelta tapahtumia selvittävät tutut Stefan Jelinek ja Jenny Axelsson kollegansa Ibben kanssa. Kun alkaa näyttää, että onnettomuuksien syynä saattaakin olla salaperäinen raiteille tönäisijä, tulee tiimiin mukaan myös profiloija Pentti Palm. Kauhukseen Mikaela huomaa, että sattumanvaraisilta vaikuttaneet uhrit ovat yhteydessä hänen työstämäänsä juttusarjaan.

Kim yrittää toipua Andersin kohtalon aiheuttamasta järkytyksestä ja alkaa selvittää omaa adoptioprosessiaan. Hänet adoptoitiin aikanaan Koreasta Ruotsiin, mutta tilanteeseen johtaneet seikat ovat hämärän peitossa, eikä hänellä itsellään ole muistikuvia ajalta. Kim alkaa epäillä, että adopiossa on jotain hämärää ja hänen koko identiteettinsä tuntuu horjuvan. Tästä kärsii myös suhde Mikaelaan ja pian pariskunta alkaakin henkisesti loituntua toisistaan.

Tarinassa on yllin kyllin jännitystä ja intensiivisiä tapahtumia. Juoni pysyy hyvin koossa, ja näkökulmien vaihtuminen pitää tarinan liikkeellä koko kirjan ajan. Röd signal on Johan Brännströmin toinen romaani.

[Stockholm: Ordfront, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *