Johan Ripås: När himlen faller ner

Toimittaja Johan Ripås elää unelmiensa elämää Etelä-Afrikassa yhdessä vaimon ja kolmen lapsen kanssa. Hän suunnittelee irtisanoutuvansa Ruotsin tv:n palkkalistoilta ja jatkavansa työtä freelancerina. Perheen tarkoituksena on jättää rauhaton Johannesburg taakse ja muuttaa pysyvästi Kapkaupunkiin. Kaikki muuttuu kuitenkin hetkessä, kun kuopus, 2-vuotias poika sairastuu vakavasti.

Lapsen tila huononee nopeasti, ja sairaalassa tutkimuksissa selviää, että hänellä on ALL, akuutti lymfaattinen leukemia. Perhe alkaa järjestellä paluuta Ruotsiin, jotta lapselle saataisiin paras mahdollinen hoito. Ennen siirtoa pikku potilaan tila on kuitenkin saatava vakiinnutettua.

Johan etsii kuumeisesti asuntoa Tukholmasta samalla kun Johannesburgin koti pitää tyhjentää. Tilanne on hektinen ja vanhemmat järkyttyneitä, mutta jo reilun viikon kuluttua koko perhe on Tukholmassa ja lapsi hoidossa Astrid Lindgrenin lastensairaalassa. Sytostaattihoidot ovat rankkoja pienelle lapselle, mutta kirjan lopussa puoli vuotta diagnoosin jälkeen tilanne vaikuttaa lupaavalta. Tämän leukemia hoito kestää 2,5 vuotta, joten paraneminen on vielä kaukana.

Johan Ripås kirjoittaa toimittajan varmuudella ja analyyttisesti hyvin henkilökohtaisista asioista ilman sentimentaalisuutta. Tekstistä välittyy tilanteen vakavuus ja vanhempien voimattomuuden tunne, mutta myös potilaan elämänhalu ja sopeutuvaisuus.

[Stockholm: Piratförlaget, 2019]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *