Johan Ripås: Sönderlandet

Poliisi Nora Wagner palaa sairauslomalta töihin ja saa saman tien siirron saaristoon. Työ Tukholmassa on käynyt mahdottomaksi, sillä Noraa syytetään kollegan kuolemasta. Vaikka tapauksesta on kulunut jo vuosi, anteeksiantoa tai ymmärrystä ei heru, joten Nora lähetetään perämoottorivarkauksia selvittelemään.

Moottorit saavat kuitenkin jäädä, kun Nora saa yllättävän vieraan poliisiasemalle. Paikalle horjuu nuori nainen huonossa kunnossa. Nora toimittaa naisen sairaalaan ja alkaa selvitellä tämän taustaa ja pahoinpitelyä. Sairaalassa työskentelee lääkäri Olivia, jonka Nora tuntee entuudestaan. Toinen Noran luottohenkilö on Tukholman-kollega Edwin, jonka taustalta löytyy lapsisotilaana toimiminen Ugandassa.

Salaperäisen naisen tapauksen tutkimukset johtavat Noran syvälle pikkusaarten muodostamaan yhteisöön, jossa on painostava ja pahaenteinen tunnelma.

Tarinan toinen juonikuvio tapahtuu muutama vuosi aiemmin Kongossa, jossa avustustöissä olleet ruotsalaiset lääkärit ja sotilaat joutuvat kidnappauksen uhreiksi. Joukko kokee raakaa henkistä ja fyysistä väkivaltaa, eikä kukaan ole enää entisensä koettelemuksen jälkeen. Kongon tapahtumat antavat lopulta myös selityksen nykyhetken oudoille tapahtumille saariston hämärillä rannoilla ja poukamissa.

[Stockholm: Polaris, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *