Johan Theorin: Benvittring

Vuonna 1939 hukutetaan raskaana oleva teinityttö Gurli järveen. 1968 katoaa Mona Rydelius Ruotsinlaivalta. Tapaus todetaan itsemurhaksi, mutta Monan ystävä ja matkakumppani Kerstin ei asiaa purematta niele.

Vuonna 2001 kuolee eläkeläismies Helge Lundin rannalla Öölannissa, kun kivimuuri romahtaa hänen päälleen. Poliisi Tilda Davidsson on vanhainkodissa tapaamassa isoisänsä veljeä Gerlofia, kun tämä kertoo kuulleensa rannalta outoa rytinää. Tilda lähtee paikalle selvittämään asiaa yhdessä poliisikokelas Amorin kanssa. He löytävätkin paikalta Helgen ruumiin, tuoreita kukkia ja vanhoja rakkauskirjeitä.

Tarkemmissa tutkimuksissa rannalta löytyy lisäksi vanhoja luita, jotka kuuluvat 50 vuotta sitten kadonneelle miehelle. Mies katosi kohtalokkaan yönä, jolloin hän oli yöpyi Gerlofin moottoripurrella vastoin määräyksiä. Gerlofin Vågryttare-alus paloi poroksi tuona yönä, mutta syttymissyy ei koskaan selvinnyt.

Menneisyydessä on toinenkin selvittämätön tulipalo. Vuonna 1929 paloi kyläkoulu, ja tragediassa menehtyi useita oppilaita.

Tildan alkaessa selvittää Helgen kuolemaa, tekee 86-vuotias Gerlof omia tutkimuksiaan. Kirjan tarina etenee useassa eri aikakaudessa ja vähitellen palasista alkaa selkeytyä kokonaiskuva.

Johan Theorin on taitava tarinankertoja ja punoo vuosien saatossa tapahtuneista rikoksista juonen, jonka mielenkiinto säilyy koko kertomuksen ajan. Henkilöhahmot ovat inhimillisiä ja todellisen tuntuisia, etenkin Gerlof on sympaattinen vanha mies, joka elää nykyajassa, mutta haluaa selvyyden myös puolen vuosisadan takaisiin asioihin.

Kirja ilmestyy suomennettuna syyskuussa 2023: Viimeinen ranta (suom. Outi Menna).

[Stockholm: Wahlström & Widstrand, 2021]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *