Johanna Mo: Mittlandet

Tuoreet ylioppilaat juhlivat koulun loppumista ja elämän alkamista. Bailut etenevät totutun kaavan mukaisesti. Mikael, Torsten, Nosse, Sara ja Elvira pitävät hauskaa, mutta pientä riita ja kinastelua esiintyy myös illan kuluessa. Yöpymispaikaksi on valikoitunut metsän keskellä sijaitseva autiotalo, jolla on surullinen tarina.

Juhlien jälkeisenä päivänä huomataan Mikaelin kadonneen. Hänen suunnitelmissaan oli matkustaa Saksaan, ja kun myöhemmin hänen puhelimestaan tuleekin rauhoittava tekstiviesti, ei asia aiheuta sen kummempia toimenpiteitä. Mikaelin perhe, äiti Birgitta ja sisko Therese ovat kuitenkin ymmällään, kun pojasta ei tämän jälkeen kuulu enää mitään. Vuosia kuluu, mutta Birgitta jaksaa uskoa Mikaelin olevan elossa.

Kaikki muuttuu, kun metsästä löytyy ihmisen jäänteet. Luut tunnistetaan Mikaelille kuuluviksi, ja murhatutkimukset käynnistetään 20 vuoden takaisten tapahtumien selvittämiseksi.

Birgitta on järkyttynyt uutisesta, ja tukeutuu entistä enemmän Thereseen. Theresen poliisina työskentelevä mies Kasper haluaisi, että Therese keskittyisi enemmän perheeseensä ja kotitöihin. Esimerkiksi ruoan olisi hyvä olla valmiina, kun mies palaa töistä kotiin. Theresen mielenterveys alkaa horjua Kasperin vallankäytön ja alistamisen jatkuessa.

Öölanti-sarjan sankari Hanna Duncker alkaa penkoa entisten nuorten menneisyyttä. Mukana työssä ovat edellisistä kirjoista tutut Erik, Daniel, Amer ja Carina sekä pomo Ove Hultmark. Torsten Berglundin, Sara Jonssonin, Oskar ”Nosse” Holmbergin ja Elvira Pavicin lisäksi poliiseja kiinnostavat myös entinen enlanninopettaja Paul Lundell, jolla oli Mikaelin kanssa kränää arvosanasta. Lisäksi Paulia syytettiin seksuaalisesta ahdistelusta. Kuulusteltavien joukossa on myös Kasper Cedergren, joka jo Mikaelin katoamisen aikoihin seurusteli Theresen kanssa.

Henkilökohtaisen elämän puolella Hannalla riittää yhä myös pohdittavaa. Vihdoin hänelle kuitenkin alkavat hahmottua kauan mieltä vaivanneet isä-Larsin ja veli-Kristofferin roolit Ester Jensenin kuolemassa.

Lisää ongelmia on kuitenkin tulossa, sillä Hanna joutuu tuhopolton uhriksi ja menettää talonsa. Olosuhteet pakottavat hänet muuttamaan poikaystävänsä Isakin luo, vaikkei hän tunne neljän kuukauden seurustelun jälkeen vielä olevansa valmis moiseen. Pian Hanna kuitenkin huomaa olevansa yhä vain tiiviimmin sidoksissa Isakiin.

Tarinassa seurataan myös Mikaelin elämän viimeistä päivää vuonna 1999. Nykyhetken poliisityö tuottaa tulosta ja vähitellen keissin palaset alkavat loksahdella paikoilleen. Mikaelin omaiset ja muut asiaan liittyvät henkilöt saavat viimein päätöksen epätietoisuudelleen.

Ilmestyy suomeksi helmikuussa 2023 nimellä Metsämaa (suom. Kristiina Vaara).

[Stockholm: Romanus & Selling, 2022]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *