Jonas Moström: Skuggorna ruva

Poliisi Johan Axberg olisi halunnut viettää joulua rauhallisissa merkeissä perheensä kanssa. Mutta avovaimo Carolina päätti järjestää perinteisen sukujoulun Sundsvallissa ja kutsui mukaan myös vanhempansa sekä veljensä perheineen. Carolinan ja Johanin suhde oli vaikeuksissa jo edellisessä kirjassa, eikä tilannetta helpota nyt se, että Carolina on raskaana vastoin Johanin toiveita.

Kesken aattoillan hulinan saa Johan puhelun pomoltaan Ingemar Granstamilta, joka kutsuu miehen töihin murhatapauksen vuoksi. Johan on enemmän kuin valmis jättämään kireän joulutunnelman taakseen ja suuntaamaan pieneen Svartvikenin kylään Jämtlandiin, jossa paikallinen Lucia-neito Ebba Lindgren on ollut kateissa jo lähes kaksi viikkoa. Hän lähti Lucian päivän aamuna kirkkoon, mutta ei koskaan saapunut perille.

Poliisi on päättänyt lopettaa etsinnät tuloksettomina. Pian tämän jälkeen tapetaan sieppaamisesta epäilty opettaja Pierre Jonsson kotonaan, ja katoamisjuttu muuttuu murhakeissiksi. Tapauksen tiimoilta kokoon kutsutussa profilointiryhmässä vakuttavat Johanin lisäksi edellisistä kirjoista tutut psykiatri Nathalie Svensson, oikeuslääkäri Angelica Hübinette sekä it-guru Tim Walter ja poliisi Maria Sanchez.

Granstamin ryhmä saapuu paikalle ja käynnistää tutkinnan apunaan paikalliset poliisit Gunnar Malm ja Anna-Karin Tallander. Tiimi haastattelee Ebban lähipiiriä, mutta poikaystävä Hamid Khan on ollut tavoittamattomissa Pierren murhasta lähtien, eikä kukaan tunnu tietävän hänen olinpaikkaansa.

Pierren kotoa löytyy rohkeita valokuvia Ebbasta, mutta kaikesta huolimatta hänet todetaan syyttömäksi Ebban katoamiseen. Tutkimuksissa Ebban elämästä paljastuu muitakin yllätyksiä, jotka muuttavat hänestä ensikuulemalta muodostunutta kuvaa. Silti Ebban kohtalolle ei tunnu löytyvän selitystä.

Skuggorna ruva on uskottava ja jouhevasti etenevä jännäri, jossa kylmä ja pimeä talvi korostaa pikkukylän ahdistavaa tunnelmaa ja Ebban vanhempien epätoivoa, kun jutun ratkaisu viivästyy.

[Stockholm: Lind & Co, 2018]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *