Jonas Moström: Trogen intill döden

Sarjamurhaaja iskee eri puolilla Ruotsia, ja neljä ihmistä löytyy sängyistään kuolleina siniseksi värjätty ruusu kädessään. Tekijän kiinni saamiseksi valjastetaan hommiin taas maan parhaat asiantuntijat eli profilointiryhmä, johon kuuluvat psykiatrian ylilääkäri ja psykopaattiekspertti Nathalie Svensson, ryhmän pomo Ingemar Granstam, oikeuslääkäri Angelica Hübinette sekä tutkijat Tim Walter ja Maria Sanchez. Yksi tiimin kantavista voimista eli rikoskomisario Johan Axberg on vanhempainvapaalla, mutta ei epäröi palata töihin kun velvollisuus kutsuu. Avovaimo Carolina on päätöksestä ymmärrettävästi näreissään.

Ryhmä yrittää löytää jotain tekijää, joka yhdistäisi murhien uhrit keskenään. Töitä haittaavat Ingemarin paheneva lääkeriippuvuus sekä Nathalien ja Johanin edellisissäkin kirjoissa käynnissä ollut on/off -suhde. Mukana ovat taas myös Nathalien sisar Estelle, joka on sairaanhoitaja sekä tämän miesystävä Erik, joka on lääkäri ja Johanin vanha ystävä.

Päällisin puolin rikoksen uhreilla eli jalkapalloilijalla, lentäjällä, tanssijalla ja vanhuksella ei tunnu olevan mitään tekemistä toistensa kanssa. Yllättävä motiivi selviää vasta tarinan loppupuolella, jolloin tutkijat pääsevät viimein myös tekijän jäljille. Vielä kaksi ihmistä kuolee ennen kuin juttu on selvä.

Tässä kirjassa ei ole väkivaltaa, sillä murhat tapahtuvat siististi morfiinin avulla ilman vastarintaa. Moström kirjoittaa sujuvasti ja uskottavasti varsinkin lääketieteen maailmasta, sillä hän on ammatiltaan lääkäri. Kirjan juoni on omaperäinen ja aiheeltaan varsin ajankohtainen.

[Stockholm: Lind & Co, 2017]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *