Kajsa Sigvardsson: Att få tillbaka sin framtid

Att få tillbaka

Ruotsalainen toimittaja Kajsa Sigvardsson sairastui MS-tautiin ollessaan 29-vuotias pienen lapsen äiti. Kirjassa hän kertoo sairausajan vaiheista ensimmäisistä oireista alkaen. Yllättävää tarinassa on, että Sigvardsson paranee sairaudesta, johon parantavaa hoitoa ei ole aiemmin ollut saatavissa.

Multippeliskleroosi on keskushermoston autoimmuunisairaus, jossa elimistö hyökkää omia kudoksiaan vastaan muodostamalla vasta-aineita aivojen valkean aineen hermohaarakkeita vastaan. Sairaus on krooninen, mutta sen etenemiseen ja oireisiin voidaan vaikuttaa lääkityksellä. Kajsa Sigvardssonin kohdalla tehoavaa lääkitystä ei kokeiluista huolimatta löytynyt ja lopulta hänelle tehtiin kantasolusiirto, jonka seurauksena hänelle kehittyi uusi ja toimiva immuunipuolustusjärjestelmä.

Kun ihmiset kirjoittavat sairaustapauksistaan, tulee tekstistä helposti päiväkirjamaista tilitystä, joka on raskasta luettavaa. Sigvardssonin toimittajataustan ansiosta tämän kirjan lukeminen on sujuvaa ja tapahtumat etenevät. Kirjoittaja ei jää vellomaan sairautensa syövereihin, vaikka kertookin rehellisesti kivuistaan ja peloistaan. Hänen otteensa on analyyttinen ja asiallinen myöskin (ruotsalaisesta) terveydenhoidosta kertoessaan, eikä hän sorru minkäänlaiseen itsekorostukseen tai sankaripotilaan rooliin. Lukijan on helppo toivoa potilaalle vain parasta ja iloita lopputuloksesta, jonka johdosta Sigvardsson saa lääkäriltä viestin, että kantasolusiirtohoito on tehonnut.

[Stockholm: Carlssons Bokförlag, 2016]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *