Kamilla Oresvärd: Illusionisten

Illusionisten on jatkoa Cirkusprinsessan-kirjalle, jossa esiteltiin särmikäs päähenkilö Greta Leikler. Greta on edelleen töissä pienessä kiertävässä Sirkus Junkertissa veitsenheittäjänä ja trapetsitaiteilijana.

Yritysjohtaja Stuart Werner joutuu auto-onnettomuuteen. Mukana kohtalokkaalla automatkalla ovat hänen tyttärensä Lovisa ja tämän mies Lucas ja 15-vuotias tytär Elina, josta Stuart kaavaillut työlleen jatkajaa firman johdossa. Suunnitelmat kuitenkin kariutuvat kauhealla tavalla, kun Lovisa, Lucas ja Elina kuolevat kolarissa. Stuart on ainoa henkiin jäänyt, hänen vaimonsa Viveca on kuollut jo vuotta aiemmin.

Elinan ollessa kriittisessä tilassa hoidossa sairaalassa, käy ilmi erikoinen seikka hänen veriryhmäänsä koskien. Vaikuttaa siltä, että Elina ei voi olla Lovisan biologinen tytär. Asia varmistuu DNA-testillä, Elinan perimä ei mätsää Lucasin ja Lovisan kanssa. Lovisa oli kuitenkin varmasti raskaana 15 vuotta aiemmin, eikä kenelläkään ole selitystä tapahtuneelle. Stuartilla herää toivo, että ”oikea” perillinen on jossain ja hänet on löydettävä.

Victoria Adriani (oik. Viktoriya Kozlov) johtaa turvallisuusalan yritystä VASAa, jonka toimenkuvaan kuuluvat erilaiset yksityisetsiväpalvelut. Stuart palkkaa Viktorian selvittämään asiaa ja etsimään oikeata tyttöä.

Viktoria panee toimeksi ja jäljittääkin Elinan biologisen äidin. Hän on eräs Carlotta Pegrini, joka synnytti lapsen kärsiessään teininä rangaistusta Brättegårdenin nuorisolaitoksessa. Carlotan myöhemmistä vaiheista ei ole juurikaan tietoa, mutta Viktoria tietää, että Gretalla on samanlainen tausta, joten hän tarjoaa Gretalle töitä tehtävänä etsiä Carlotta. Greta hyväksyy työtarjouksen, sillä hän näkee samalla mahdollisuuden löytää oma tyttärensä Zoe, josta joutui luopumaan 15 vuotta aiemmin.

VASAn palveluita tarvitsee myös Lydia Bonnevalius, josta ollaan leipomassa seuraavaa elinkeinoministeriä. Lydia haluaa varmistaa, että mikään skandaali tai luurangot kaapissa eivät uhkaa nimitystä. Mielessä kummittelee 30 vuotta vanha episodi, jossa 16-vuotias Lydia synnytti lapsen, joka adoptoitiin pois epävirallisissa merkeissä.

Mukana tarinassa on vielä yksi adoptiotapaus, 15-vuotias Siv. Hänen adoptioisänsä Erik kuolee väkivaltaisesti, ja murhaa selvittämään tulee Björn Carlsson, joka edellisessä kirjassa jahtasi Gretaa. Björnin ja Gretan välit ovat ymmärrettävästi huonot, varsinkin kun Björn on kaikinpuolin epämiellyttävä ja poliisiksi kelpaamaton henkilö.

Tästä monimutkaisesta vyyhdestä kehkeytyy jännittävä ja mielenkiintoinen tarina, jonka monet langat pysyvät vaivattomasti kirjailijan hallinnassa. Greta on edelleen persoonallisen poikkeava hahmo, jonka toimintatavat ja erikoisosaamisalueet yllättävät ja viihdyttävät.

[Stockholm: Norstedts, 2023]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *